Trobada a Ripollet de representants de les CAV-CUP, ERC i Entesa de 9 municipis per marcar un full de ruta per seguir rehabilitant la llera del Ripoll

Les formacions polítiques CAV-CUP, ERC i Entesa de 9 municipis riberencs del Ripoll i el riu Sec han presentat un manifest unitari per treballar conjuntament en la recuperació de la llera del riu. Una trentena de representants, entre alcaldes i regidors, han fet la proclama des de l’Horta Social de Ripollet, el dijous, 2 de juny i la seva lectura ha anat a càrrec dels alcaldes de Ripollet, José María Osuna i Sabadell, Juli Fernàndez.
En la declaració, es recull la voluntat de desenvolupar la llera del riu Ripoll com a una Rambla “sostenible, on les dimensions ambientals, socials i econòmiques estiguin en equilibri”. Per això, en nom dels municipis de Ripollet, Cerdanyola, Montcada, Sabadell, Barberà, Badia, Castellar, Sant Quirze i Sant Llorenç Savall, es comprometen a impulsar la Conca del Ripoll com a eix estratègic de desenvolupament en les anys vinents, que sigui una acció prioritària a escala comarcal i que les actuacions que faci cada localitat participin d’una visió de conjunt. Per això, crearan un organisme supramunicipal de coordinació i gestió de la Conca del Ripoll.

L’alcalde de Ripollet, amfitrió de la comitiva, ha manifestat que el tram de Ripollet és “un dels més degradats i que amb més urgència necessita una intervenció”. Per a Osuna, és prioritària “la protecció ambiental i ecològica, que s’hi puguin realitzar, de manera endreçada i ordenada, diferents usos d’aprofitament, com ara l’horta social”. I ha afegit que “es vol recuperar el riu com a un espai d’aprofitament social, perquè tota la població s’hi pugui acostar sense cap tipus d’obstacle”. Segons l’alcalde de Ripollet, “no té sentit seguir fent actuacions parcel·lades i calia un projecte conjunt”. També ha declarat que la trobada dels 9 municipis es tractava “d’un acte important de posada en comú, amb gran representativitat”, per la força que les CAV-CUP, ERC i Entesa tenen en les decisions que es prenen a la comarca.

En representació de Barberà del Vallès han assistit, l’Alcaldessa, Silvia Fuster i el tinent d’Alcalde, Fabi Díaz.

Després de l’acte, el regidor de Medi Ambient de Ripollet, Ramiro Moldes, ha fet als assistents una visita guiada a l’horta social i els ha explicat el projecte que l’Ajuntament hi duu a terme amb la col·laboració d’El Jardinet, amb persones en risc d’exclusió, la producció ecològica i el lliurament de l’excedent que es fa a Càritas, entre altres.

MANIFEST DE LA CONCA DEL RIPOLL
Les formacions polítiques CAV-CUP, ERC i Entesa, manifestem la voluntat de treballar conjuntament, en tots els municipis riberencs per on discorre el riu Ripoll i el riu Sec.

Entenem que la conca fluvial és una oportunitat i no un inconvenient, volem fer de la llera del riu Ripoll la Rambla del futur dels nostres municipis. Una Rambla redefinida sota la premissa del desenvolupament sostenible, on les dimensions ambientals, socials i econòmiques estiguin en equilibri. Alhora cal incorporar una dimensió més des del bon govern, empoderant a la ciutadania, perquè des de la corresponsabilitat fem de la Conca del riu Ripoll un element central del nostre desenvolupament.

El desenvolupament històric ens mostra com l’estructura territorial de la conca fluvial s’ha vist en molts casos colmatada per teixits urbans i amb una alta presència d’elements del teixit industrial de la comarca. Per bé que alguns d’aquests elements han suposat i suposen elements d’alta pressió antròpica i afecten especialment les condicions de l’estat ecològic del riu, n’hi ha d’altres que han donat i mantenen un caràcter singular de gran valor patrimonial.

Els darrers anys s’han anat succeint les intervencions al riu Ripoll i al riu Sec, tanmateix, a continuació es proposa una idea de planificació conjunta, amb l’objectiu d’una banda, d’entendre tot el sistema com un de sol, i no només com un projecte desenvolupat parcial, i d’altra banda, consolidar la millora paisatgística i l’assentament d’activitats -productives o de lleure- al llarg de la seva llera fins a la desembocadura al riu Besòs.

Per tot això, donat l’alt valor de la llera del riu Ripoll tant a nivell paisatgístic, ambiental, econòmic, patrimonial i com espai d’oci ciutadà, els partits que ens adherim a aquest manifest ens comprometem:

-A treballar per a que la conca del Ripoll esdevingui un eix estratègic de desenvolupament en els propers anys.

-A prioritzar que l’actuació en la conca del riu Ripoll sigui un element clau a l’hora de concebre el desenvolupament integral al Vallès.

-A protegir, recuperar i dinamitzar la llera del riu Ripoll i el riu Sec des de cada municipi sota una visió de conjunt.

-A impulsar la creació d’un organisme supramunicipal de planificació, coordinació i gestió de la Conca del riu Ripoll.

 

generaimatge

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies