Professionals de l’Àrea de Serveis Socials coneixen un nou model d’atenció integral centrat en les persones

L’Ajuntament de Barberà del Vallès aprofundeix en el model d’atenció integral i centrat en la persona, un innovador mètode d’atenció que es basa en entendre, respectar i vetllar per la individualitat de cada persona, reconeixent i validant la seva identitat.

 

Més d’una quarantena de professionals del Servei d’Ajuda a Domicili i de la regidoria de Serveis Socials i Emergència Social de l’Ajuntament de Barberà del
Vallès van participar en una formació, el passat dijous, 16 de novembre, per conèixer el innovador Model d’Atenció Integral i Centrada en la Persona (MAICP).
Aquesta metodologia, promoguda per la Fundación Pilares i implementada en el consistori, es basa en una forma d’atenció que entén, respecta i vetlla per la individualitat de cada persona, reconeixent i validant la seva identitat.

La formació va anar a càrrec de la llicenciada en Psicologia i Treball Social Comunitari: Gestió i Avaluació de Serveis Socials per la Universitat Complutense de Madrid i Tècnica de Projectes de la Fundación Pilares per a l’Autonomia Personal, Ana García Mendoza. Les últimes tendències assenyalen la necessitat d’innovar i desenvolupar canvis en els recursos d’atenció a les persones que tenen una situació de dependència i requereixen cures de llarga durada.

Métode MAICP

El fet de situar a la persona al centre i empoderarla repercuteix en la seva autoestima i en la percepció que té de si mateixa, de manera que la seva qualitat de vida també millora. D’aquesta manera, les persones deixen de ser receptores passives i es converteixen en subjectes actius i protagonistes del seu pla de cures.
“Els models d’atenció tradicionals es focalitzen en les limitacions i dèficits, dissenyant i implementant els serveis per tractar de compensar-les. Ens hem obstinat a curar, i la major part de les situacions de dependència no es curen, es cuiden”, va afirmar Ana García Mendoza. Tanmateix va afegir que, “encara que sempre cal tenir en compte aquestes limitacions, hem de centrar-nos en les capacitats i fortaleses que cada persona posseeix”.

Servei d’Ajuda a Domicili de Barberà

El Servei d’Ajuda a Domicili de Barberà del Vallès, gestionat des del 2013 per Accent Social, atén amb aquesta metodologia a 350 persones del municipi vallesà i compta amb una plantilla de 45 persones. “Aquesta jornada reforça la idea que el nostre eix fonamental gira entorn del tracte digne, el respecte i el compromís ètic. Entenem la dignitat com un dret inherent a la persona que ha de ser protegit mitjançant l’apoderament i el reconeixement de la seva independència i autonomia”, va assegurar Fernando Ferris, cap de servei d’Accent Social de l’atenció domiciliària a l’Ajuntament de Barberà del Vallès. “El nostre projecte es fonamenta en la inclusió i la participació de la persona com a part activa de la societat, i el mètode MAICP ens permet aplicar tot el nostre coneixement d’acord amb els nostres valors”.

Accent Social és una entitat local catalana que neix amb l’esperit de millorar la qualitat de vida de les persones del seu entorn, acompanyar-les en el seu procés vital amb la màxima atenció i flexibilitat vers les seves necessitats individuals, aplicant sempre la innovació al servei del benestar. Treballem amb les administracions d’ens local, integrant-nos per tal d’oferir una col·laboració propera, una orientació total a la persona receptora del servei i a l’entitat promotora, i un desenvolupament continu de noves solucions per als reptes dels Serveis Socials.

La Fundacion Pilares és una entitat privada sense ànim de lucre la missió del qual és la defensa de la igualtat de totes les persones i de la dignitat de la vida humana mitjançant la promoció de l’autonomia personal, la participació social, l’exercici de drets, la qualitat de l’atenció quan aquesta es requereix i l’increment de la qualitat de vida de persones i grups que es trobin en risc o en situacions de discriminació, manca, fragilitat, discapacitat, dependència, marginalitat, o conflictes personals.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies