Partit Popular

El Partit Popular ha estat el partit hegemònic de l’espai de dretes, des que es va reconvertir de l’antiga Alianza Popular de l’exministre franquista Manuel Fraga Iribarne fins al darrer govern de Mariano Rajoy, però amb l’arribada de Ciudadanos i de Vox, el seu lideratge es veu compromès, ja que l’espai únic que tenien ara està desmembrat en tres blocs: lliberals, conservadors i ultradretans, la qual cosa els impossibilita la seva capacitat individual d’assolir majories absolutes, malgrat la suma de totes tres confluències pot donar-los, segons les enquestes actuals, alguna possibilitat de govern. Les seves expectatives a les eleccions generals passen per conservar el primer lloc de l’espai polític de dretes, si bé Ciudadanos els pot descavalcar d’aquesta posició, produint-se un sorpassoelectoral a l’eix conservador.

Com a partit polític, i a rel de la seva renovació generacional, però sobretot ideològica, de l’any passat, amb l’elecció de Pablo Casado com a líder, els seus postulats polítics s’han decantat profundament cap un espai molt conservador, deixant arraconats els elements més lliberals i demòcratacristians de les seves files. Tant en qüestions socials com econòmiques cada cop més segueixen les directrius emanades per la Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials (Faes) i el Grup d’Estudis Estratègics (Gee), essent ambdós espais els think tankdels neoconservadors a l’Espanya actual.

Els nombrosos casos de corrupció política i el fet que hagi estat el primer partit de l’Estat en ser comdemnat per aquest motiu, amb motiu de la sentència del Cas Gürtel, esdevé un punt capdal en la desafecció ciutadana i que indubtablement tindrà conseqüències en les properes eleccions.

Al marge dels resultats per a l’elecció de representants al Congrés de Diputats, serà molt important veure com queda la configuració del Senat, ja que, com és sabut, aquest és l’òrgan on s’hauria d’aprovar una presumpta nova aplicació de l’article 155 de dissolució de l’autonomia de Catalunya, que és l’eix fonamental de la campanya del PP i que tindria greus conseqüències en la ja difícil convivència social actual i generaria una tensió d’incalculable predicció però d’absoluta certesa en la reacció contundent, tant per part de la ciutadania de Catalunya, com de l’opinió pública internacional.

Pel que fa a Barberà, el seu cap de llista tornarà a repetir, però no és segura la seva continuïtat durant la legislatura, bé per què es quedin sense representació al consistori, bé per què aquestes seran les terceres eleccions en que es presenta com a alcaldable, havent passat de 4 a 2 regidors en les darreres eleccions, i prenguin la decisió de donar pas a una altra persona que intenti recuperar l’espai perdut.

Com a partit que ha estat a l’oposició en tots els mandats, des de les primeres eleccions municipals celebrades fa 40 anys i fins ara, la seva incidència en la política municipal ha estat molt minsa, si bé el seu protagonisme en aquesta legislatura ha estat facilitar l’aprovació del pressupost municipal de l’any 2018 al govern actual, per un pacte entre ells i la PCPB, sense coneixement previ ni de la Cup ni de Podem, motiu pel qual sembla encetar-se una relació política entre ambdues formacions de cara a hipotètics,  i possiblement inútils, pactes electorals després de maig.

Caldrà estar a l’espera de saber si Vox presentarà candidatura a les municipals, per copsar quina estratègic electoral tenen, ja que a la ciutat no fan actes públics per donar a conèixer els seus posicionaments polítics, socials o econòmics. Esperem que no atiïn el foc en contra de la immigració, com s’ha fet a Badalona, per exemple, ja que a la nostra ciutat no hi ha cap conflicte entre el veïnat, independentment del seu origen o la seva religió i no seria bo per a la convivència, la tolerància i el respecte per a tothom que s’iniciés un camí de recels que conduís cap a una confrontació social.

 

Josep Minué

 

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies