Molta participació i emoció en la visita dels activistes a Barberà del Vallès

Tal i com varem anunciar dies enrere i després d’haver “mostrat la poca rigorositat informativa a què ens té acostumat aquest mitjà local cap a l’actual equip de govern, demostrant com a pràctica habitual la seva total parcialitat informativa i en el qual s’aventura a donar informació sense abans haver estat contrastada. Tanmateix agraïm que aquest cop es disculpin.” (text publicat a les xarxes socials per la PCPB que tampoc va preguntar els motius de l’error de l’informació, ocasionat per una nota de premsa de la Diputació de Barcelona en la que s’ometia, imaginem per error, el nom de Barberà del Vallès). Com dèiem després de tot això us informem de l’important: la visita a Barberà del Vallès dels dos activistes i donada la lupa amb la que som controlats us adjuntem aquesta fotografia, enviada pel departament de comunicació i premsa de l’Ajuntament de la nostra ciutat per acompanyar la noticia de la vinguda de l’activista Esperanza Huayama (com podran veure per l’Ajuntament l’important de la noticia no és l’activista que apareix en segon pla i difuminada) perquè es pugui jutjar els interessos d’uns i altres i el rigor en valorar la parcialitat informativa on està.

Juan Muñoz

 

Visita de l’activista colombià Jeison Castaño, més conegut pel seu nom artístic, Jeihhco

La Biblioteca Esteve Paluzie va acollir la trobada amb l’activista colombià Jeison Castaño, més conegut pel seu nom artístic, Jeihhco, una activitat organitzada conjuntament amb l’Aula d’Extensió Universitària.
L’acte es va iniciar amb la benvinguda per part de l’Alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster Alay, que va explicar, a una sala Salvador Allende plena, com a través del Hip-Hop, s’ha construït una comunitat a la ciutat colombiana de Medellín, on les arts són el motor per oferir una via de futur a nois i noies que creixen en un clima de violència estructural: “Jeison Castaño és una persona que ha viscut la seva infància i adolescència en un territori on el carrer és el centre de la vida, però també el camp de batalla del conflicte armat colombià.”
A continuació, va prendre la paraula l’activista Jeihhco, qui no va voler defugir de fer un comentari de la situació actual del seu país, després de la negativa de la ciutadania a tirar endavant un procés de pau que finalitzi amb el conflicte armat que es viu a Colòmbia des de fa més de 50 anys.
“El poder de la violència i de la desinformació ha aconseguit una comesa històrica i sorprenent, ha estat una gerra d’aigua freda que ha caigut sobre qui defensem la pau, trobant-nos amb un país sencer que ha dit que no, encara que amb una gran xifra d’abstenció, i on totes les persones colombianes no volem la guerra, a les comunitats que més han sofert la guerra entre les FARC i l’Estat, ha guanyat el sí a la pau”, va comentar. Seguidament, va explicar la seva experiència a la Comuna 13 de Medellín, on amb un grup de nois i noies del barri, ha endegat un projecte comunitari que es diu Casa Kolacho, un lloc de trobada de joves on la cultura del Hip-Hop, des de les vessants del rap, el grafit, la música de dj i el breakdance, és el fil conductor: “Portem 14 anys treballant en el rebuig a la violència oferint alternatives al jovent per trobar la felicitat a través d’aquest procés on la cultura és el centre de tot”.

Juan Muñoz

Juan Muñoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esperanza Huayama omple de joves el TMC

El Teatre Municipal Cooperativa es va omplir de jovent de Barberà del Vallès, el passat dijous,  6  d’octubre,  per  participar  en  la  segona  activitat  organitzada  a  la  ciutat emmarcada en el projecte ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’.

A la trobada, titulada ‘Dret de reproducció sexual al Perú. Delicte de lesa humanitat’, es  va  convidar  als  i  les  joves  dels  dos  instituts  del  municipi,  Can  Planas  i  La Romànica, per escoltar l’experiència d’Esperanza Huayama, presidenta de l’Associació de Dones de la Província d’Huancabamba (Perú).

L’acte  va  ser  inaugurat  per  l’Alcaldessa  de  Barberà,  Sílvia  Fuster  i  Alay  que  va engrescar al jovent de la ciutat a “escoltar de primera mà el testimoni d’una persona que amb coratge, senzillesa, valentia i sentit de justícia, defensa dels Drets Humans”.

Seguidament  va  ser  el  moment  de  presentar  a  la  ponent  convidada.  Les  encarregades d’explicar  el  perfil  biogràfic  i  la  lluita  de  l’Esperanza  Huayama  va  ser  la  coordinadora  de batxillerat  de  l’Institut  La  Romànica,  Maria  Teresa  Sánchez  i  la  coordinadora  de batxillerat de l’Institut Can Planas, Isabel Fernández.

Durant  la  seva  intervenció,  Maria  Teresa  Sánchez  va  agrair  a  l’Ajuntament  l’aposta  per  la continuació  d’aquest  projecte  que  ajuda  al  jovent  a “obrir els ulls davant la vulneració dels Drets Humans”. En el seu parlament Sánchez també va dirigir-se al jovent. “Vosaltres que sou el present i el futur sigueu conscients de quins són els problemes i les injustícies del món i estiguem amb una ment ben lúcida i clara contra la qual poder lluitar”.

Per  la  seva  banda,  la  coordinadora  de  batxillerat  de  l’Institut  Can  Planas,  Isabel Fernández  va  explicar  de  forma  breu  la  vida  i  la  lluita  d’Esperanza.  “Esperanza Huayama Aguirre, a l’igual que els defensors i defensores que hem tingut al llarg d’aquests 4 anys de projecte, fomenta de forma pacifica la protecció dels drets humans.  Des de fa més de  20  anys,  lluita  per  les  300.000  dones  indígenes  de  la  regió  a  la  que  ella  pertany,  a  la Huancabamba al Peru”.  Tot  seguit  es  va  donar  pas  a  l’Esperanza  Huayama  que  va  explicar  d’una  forma modesta  la  seva  dolorosa  i  crua  experiència. “Vinc  aquí  a explicar el  que  sent el meu cor, la veritat del que em va passar a mi i a moltes dones”. Esperanza  Huayama  lluita  des  de  fa  més  de  20  anys  per  les  300.000  dones  indígenes esterilitzades  forçosament  durant  el  Govern  del  president  Alberto  Fujimori  a  través  del Programa  de  Planificació  Familiar  i  Reproductiva,  directament  enfocat  a  reduir  la  població  i controlar la natalitat de les dones indígenes, i de les més pobres i analfabetes. Esperanza és víctima  de  l’esterilització  forçada  i  Presidenta  de  l’Associació  de  Dones  de  la  Província  de Huancabamba (AMHBA), des d’on denuncia aquesta violació dels drets humans i un delicte de lesa humanitat. Algunes dones van morir en la intervenció, unes altres van perdre els seus bebès estant embarassades i moltes segueixen morint avui per infeccions.

Huayama  és  una  de  les  veus  valentes  que  ha  denunciat  amb  insistència  aquesta  greu vulneració dels drets humans. Fa més de 10 anys que l’Esperanza ocupa càrrecs directius a l’AMHBA,  entitat  que  presideix  des  de  fa  poc  més  d’un  any.  Dins  de  l’AMHBA,  l’Esperanza participa activament en el Comitè de defensa dels drets humans de les dones

Juan Muñoz

Juan Muñoz

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies