L’AMB aposta per l’alimentació sostenible dins el seu Pla pel 2020-2023
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol apostar per una relació més propera amb l’alimentació i la manera en com els ingredients arriba als nostres plats. Segons indicava aquest dimecres 24 de febrer, l’organisme supramunicipal vol crear un sistema alimentari “sostenible i just”. Coincidint amb que Barcelona serà la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, l’entitat ha elaborat el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023 i una guia perquè els municipis puguin impulsar accions i polítiques locals. Amb això, pretenen avançar cap a un sistema alimentari resilient i que posi en valor el territori i les economies locals.
Segons destaca l’administració metropolitana, el territori al voltant de Barcelona té tot el necessari per fer una gestió alimentària potent i de proximitat. Així, indica que als 636 km2 que formen l’àrea metropolitana de Barcelona es troben condicions idònies per a la producció alimentària, com sòl agrícola conreable, infraestructures per la captació d’aigua i l’abastiment de conreus, indústries productores d’aliments, línies de suport al comerç de proximitat o projectes d’horts als parcs metropolitans.
.
Alhora, l’AMB destaca el treball que des de l’administració s’està impulsant des de fa temps a través de la promoció de l’economia circular, buscant transformar els models de consum. Això ha de permetre reduir la petjada ambiental, a la vegada que millora el paper del sector primari en el teixit econòmic metropolità. A més, l’entitat va voler reforçar el paper dels municipis per posar en valor l’alimentació saludable i sostenible, i encoratja els governs locals perquè se sumin a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana, aprovada el passat octubre.
Més sostenibilitat i més salut
L’AMB té el compromís de conscienciar la ciutadania sobre la importància d’una dieta equilibrada, saludable i sostenible, que a més sigui econòmicament accessible per a tothom. Una de les propostes més conegudes al nostre entorn és la dieta mediterrània, basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, frescos i molt poc processats, i en menor quantitat i freqüència, làctics preferentment fermentats i peix, seguits de carn (preferentment blanca i magra) i ous. A més, la dieta mediterrània es caracteritza per la utilització d’aliments locals i estacionals, de manera que esdevé un model proper i fàcil de seguir.
La manera més efectiva de tractar el sistema alimentari actual i tornar-lo més resilient i sostenible és amb accions concretes i pactades entre les administracions públiques. Per ordenar les principals polítiques i accions que l’AMB desenvoluparà fins al 2023 en matèria alimentària, s’ha elaborat el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023, que es va presentar al Consell Metropolità aquest dimarts, 23 de febrer.
El Pla identifica 32 accions, recollides en set eixos d’actuació:
- Governança transversal i multiescala de les polítiques públiques alimentàries.
- Coneixement, comunicació i estratègies a mitjà i llarg termini per a l’alimentació sostenible.
- Ordenació territorial, planejament urbanístic i infraestructures alineades amb la rellevància del sistema alimentari.
- Incentivació de la producció alimentària sostenible.
- Facilitació de la distribució i comercialització d’aliments de proximitat, ecològics i/o de circuit curt; axí com limitació del malbaratament i les pèrdues.
- Promoció de dietes saludables i sostenibles, accessibles per a tota la ciutadania.
- Desenvolupament d’un programa d’activitats vinculat a la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible.
FOTO PORTADA: Una noia treballa en un hort en un projecte de la Fundació Barberà Promoció | barberapromocio.cat