La iniciativa Vallès Circular proposa canvis d’hàbits durant el confinament per un consum sostenible

L’iniciativa de cooperació entre municipis Vallès Circular proposa aprofitar aquests dies de confinament per observar i reflexionar sobre els hàbits de vida i de consum i sobre l’efecte que l’estil de vida comporta en el medi ambient. És una oportunitat per fer-ho amb la família, per valorar i provar petits canvis que contribueixin a un món més sostenible.

 

Reflexionar sobre què es consumeix i com es consumeix, sobre la relació d’aquest consum amb la salut, la qualitat de vida o l’impacte en el medi ambient; o pensar en l’estil de vida que condiciona un o altre tipus de consum, és un primer pas per avançar cap a un consum conscient i responsable, per assumir un paper actiu i contribuir a la implementació d’un model econòmic més sostenible a nivell social, ambiental i econòmic.

 

8 objectius per un consum més responsable | CCVO
8 objectius per un consum més responsable | CCVO

 

Aquests dies de confinament són una oportunitat per fer les coses d’una altra manera. Els contactes o les xarxes socials seran de gran ajuda per aprendre a fer tot allò que no se sap, per trobar informació, explicacions, propostes…

  • Reaprofitar al màxim tot el que tenim fent croquetes, empanades, purés… i evitar el malbaratament alimentari.
  • Cuinar llegums o fer massa per a pizzes, tortes o canelons i comprovar que no cal comprar tants productes precuinats.
  • Ordenar l’armari de la roba o de la cuina i descobrir tot allò que no s’utilitza i que pot ser de valor per altres persones. Preparar per vendre o donar.
  • Revisar la roba de la llar per trobar altres usos a llençols o estovalles, com fer mascaretes o bosses reutilitzables.
  • Conèixer aplicacions on llogar o compartir coses que necessites puntualment, roba, joguines…
  • Identificar pots o caixes o altres materials que es poden manipular per tenir altres usos, decorar, fer jocs…
  • Descobrir com es pot fer la neteja amb productes naturals i provar com fabricar-los i/o utilitzar-los.
  • Comprar en els comerços locals i mercats municipals, recolzant els comerciants, prioritzant productes naturals i de temporada.
  • Provar iniciatives de consum agroecològic i de proximitat per una alimentació més saludable.
  • Aprendre a cultivar algunes verdures en el pati o terrassa.
  • Reduir la generació de residus, observant la quantitat de residus que es generen i mirar què es podria reduir comprant d’una altra manera.
  • Separar adequadament el residu orgànic i començar a fer compost per a plantes o l’hort.
  • Comprovar si es poden aplicar sistemes per a reutilitzar aigua, aprofitar l’energia o implementar l’ús d’energies renovables.

 

Amb canvis en aquesta línia, es pot contribuir al desenvolupament de l’economia circular, orientada a aprofitar i allargar al màxim el temps de vida de materials i productes, posant en valor conceptes com la reutilització, la reparació, la remanufactura… Un model contrari a l’actual economia lineal (basada en produir, consumir i llençar). Un canvi que requereix alhora del compromís de les empreses productores, que han de posar en el mercat serveis i productes amb qualitats que permetin la durabilitat i l’aprofitament, i de les persones consumidores, que han d’abandonar el model consumista actual i prioritzar altres criteris de compra i consum.

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers d'anàlisis per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Configuració de cookies
Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies