L’hostaleria de Barberà, sense ajudes, avisa que no aguantarà el sotrac del coronavirus

La crisi del coronavirus, en la seva vessant més econòmica, tot just acaba de començar. A la incertesa i els dubtes dels primers dies els van seguir les penúries d’un confinament que, si bé comença a desaparèixer, dificultarà molt la vida pels establiments i comerços més petits.

 

Sens dubte, però, un dels que sortirà pitjor parat serà el sector de l’hostaleria. Un dels més prolífics al nostre país és també un dels que més depèn de l’assistència del públic al seu local, perquè bona part de gaudir d’un bar o restaurant implica en bona mesura assistir-hi. En aquest sentit, com ja es veia en les dades sobre l’atur al primer trimestre de l’any, el de serveis (entre els que es troba l’hostaleria) és un dels més afectats ja per la crisi del coronavirus.

 

Alguns bars i restaurants de Barberà han engegat una campanya de visibilització sota el lema #AsíNOAbrimos, per sensibilitzar a la població -però també a les administracions- sobre la gran precarietat en què es troben molts d’aquests establiments. La barberenca Izaskun López Zúñiga, d’origen basc i propietària del Bar Izaskun, al carrer d’Anselm Clavé de Barberà, ha sigut la iniciadora de l’acció, que de moment ha consistit en empaperar diversos establiments de la ciutat.

 

Segons diu, la iniciativa va néixer de la mà d’alguns companys al País Basc, i ella ha decidit implantar la campanya a Barberà. Entra en contacte amb els diferents negocis i pregunta si hi pot posar els seus cartells, amb una resposta prou positiva per part dels mateixos establiments, apunta.

 

Unes ajudes que no arriben

“Des del dia 14 de març, que vaig tancar, que no tinc cap ajuda i estem a una situació en la qual no se si podrem tornar a obrir”, lamenta la propietària. Tot i que assegura que estan d’acord amb les mesures que s’estan duent a terme des del govern central, “perquè són necessàries”, “a molts locals petits se’ns denega l’ajuda”, explica. Denúncia, a més, que la forma en com s’està desenvolupant la situació “és molt classista“, ja que per accedir a les ajudes “estan posant una sèrie de condicions que el petit comerç com nosaltres no podrà suportar”, i sembla que, en la seva opinió, “estan començant a rebutjar la gent que no té tants diners”.

 

El Bar Izaskun, tancat per l'estat d'alarma | Bar Izaskun
El Bar Izaskun, tancat per l’estat d’alarma | Bar Izaskun

 

En gran mesura, el problema té a veure amb què les ajudes no són a fons perdut, suggereix Izaskun. I és que “si se t’acumulen els pagaments, no saps com ho podràs enfrontar, perquè quan acabi l’estat d’alarma vindran tots de cop”, i per tant significa “una ruïna de per vida” per aquells que han apostat pel seu negoci i que, possiblement, no podran tornar a obrir.

 

Necessitaria un client per minut constant perquè em sortissin els números

 

D’altra banda, l’obertura de terrasses prevista per la fase 1 del desconfinament, que podria arribar aquest pròxim dilluns 25 de maig, no suposa una solució real al problema per a López Zúñiga, ja que “de la manera com ho volen muntar, no surten els números”. I és que, quan s’obrin les terrasses al 50% d’ocupació, en el cas del Bar Izaskun s’hauria de tornar a contractar una persona, cosa que “no em surt a compte”. Explica la propietària que “jo necessitaria un client per minut constant perquè em sortissin els números”, i lamenta que la situació es tardarà molt a resoldre, “i gràcies a Déu si trobem una vacuna”.

 

La situació, a més, es veu agreujada per l’època de l’any: “sortíem de l’hivern una mica amb l’aigua al coll, i ara passa això i no ens donen cap ajuda, o ens la deneguen”, diu. Una problemàtica que, assegura, l’ha portat a què “tinc una filla de 16 anys i no puc pagar ni el menjar que menjo”.

 

No puc pagar ni el menjar que menjo

 

Els veïns, els grans aliats

El cas del Izaskun no és, ni de bon tros, únic a la ciutat. Tot i que des de l’inici del confinament és possible fer menjars per emportar, molts establiments d’hostaleria no estaven preparats per fer-ho, o no els hi surt rentable. D’altres, però, poden seguir treballant, tot i que amb una caiguda d’ingressos molt gran, només mitigada per l’ajuda dels veïns.

Oasis Barberà | Bar Izaskun
Oasis Barberà | Bar Izaskun

 

És el cas del bar Oasis Barberà, al passeig del Doctor Moragues. El seu gerent, Jose Rivas, indica que quan va arribar l’estat d’alarma ells, per sort, ja estaven preparats i comptaven amb l’infraestructura com per fer repartiment a domicili. Tot i això, la plantilla de 14 persones va patir un ERTO i va haver-se de quedar reduïda a ell i el seu pare, tots dos autònoms. “Des del primer dia vam començar a fer menjar per emportar perquè ja teníem la logística muntada”, diu, i afegeix que “tenim un local que ens permet que ningú hagi d’entrar”.

 

Les xarxes ens ha servit per no acabar tan mal parats com altres establiments de Barberà

 

Sens dubte, però, la seva gran aposta per les xarxes socials i la comunicació va ajudar-los a mantenir-se, i ara han tornat a contractar 4 treballadors: “la comunicació que hem fet per xarxes ens ha servit per no acabar tan mal parats com altres establiments de Barberà“, indica. Una solució aplicada per diferents establiments d’arreu, ja que “serveix perquè la gent sàpiga que estàs obert i el producte que vens sense que hagin de venir presencialment o hi hagi butlletes de pel mig”, i ha esdevingut molt útil durant el confinament.

 

Sumat a la comunicació directa amb els veïns, aquest sistema els ha permès que “estem facturant un 30% del que fèiem abans, si arriba; però és diferent facturar que tenir beneficis”. Tot i això, assegura que a nivell econòmic ha sigut un daltabaix espectacular, i “mai hauríem imaginat que arribaríem a aquest punt”, lamenta.

 

Granja Bar Can Llobet | Bar Izaskun
Granja Bar Can Llobet | Bar Izaskun

 

Més difícil és el cas del Bar Granja Can Llobet, regentat per Justo García. El seu establiment es troba al límit del col·lapse per la falta d’ingressos, ja que fins fa dues setmanes no havia pogut començar a fer comandes per emportar, “entre d’altres coses per falta de demanda”. La seva situació és tan difícil que assegura que “ho he estat passant molt malament, fins i tot a punt del suïcidi“.

 

Ho he estat passant molt malament, fins i tot a punt del suïcidi

 

Tot i que ell té la sort de ser propietari del seu establiment, “les assegurances, la llum, l’aigua i el gas els han seguit passant” tot i no tenir pràcticament cap ingrés. Com Izaskun, destaca que les ajudes costa molt que arribin: “qualsevol paper o requisit que intentava sol·licitar exigia estar al dia amb Hisenda i per tant, jo i moltíssims més com jo, no podíem obtenir-los i en conseqüència tirem sense ajudes”. Afegeix que “durant un mes i mig no ha entrat res, i en dues setmanes han entrat 500 euros a la setmana, que és una misèria”, i significa aproximadament el que guanyava abans en un únic dia.

 

La gran ajuda, finalment, ha vingut dels mateixos veïns: “la meva clientela és en un 99% gent del veïnat, del barri, i són un encant”. Més enllà del tracte professional, l’han ajudat a nivell personal, i “inclús en moments de no tenir res de res, ni per menjar, em portaven compres del supermercat”, agraeix.

 

En moments de no tenir res de res, ni per menjar, els veïns em portaven compres del supermercat

 

Pel que fa al futur, extremadament complex segons augura García, creu que cal mobilitzar-se si les coses no canvien. “Crec que haurem de començar a mobilitzar-nos, com han fet a Madrid, perquè a la gent del govern de l’Estat no li falta el sou, i poden estar confinats fins al Nadal”, explica.

 

 

Toni Alfaro

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers d'anàlisis per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Configuració de cookies
Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies