La Festinada i la declaració d’emergència climàtica centren l’últim Ple abans de vacances

Les propostes per la sostenibilitat i el debat sobre la Festinada van centrar el Ple municipal ordinari del mes de juliol a l’Ajuntament de Barberà. La trobada dels partits del consistori de la ciutat va celebrar-se el passat dimecres 22 de juliol, i va ser la primera trobada presencial dels regidors i regidores des de l’inici de la pandèmia. La resta de la ciutadania, però, va haver de seguir la reunió a través de YouTube per poder mantenir l’aforament limitat de seguretat.

 

La sessió va començar amb les ja habituals informacions d’alcaldia, amb les que Xavier Garcés, alcalde de la ciutat, va destacar que l’Ajuntament ja rep periòdicament sobre els contagiats per coronavirus a la ciutat, destacant que en les últimes dues setmanes hi havia hagut 6 contagiats més a Barberà. També va indicar que ja s’han realitzat 35 de les 122 mesures del Pacte per la reconstrucció social de la ciutat. A més, va llegir dues cartes, dirigides al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, i el director de l’Aeroport de Sabadell, José Andrés Dominguez, demanant disminuir les afectacions a la ciutadania produïdes per l’aeroport.

 

Canvis en festius, millors ajuts escolars i defensa del copagament en les llars d’infants

La trobada va aprovar que els festius locals de l’any 2021 seran el 24 de maig i el 5 de juliol, així com va tirar endavant  per unanimitat la creació d’unes bases reguladores per ajuts per complementar les beques menjador del Consell Comarcal. Aquestes bases també serviran “perquè hi hagi uns criteris objectius per complementar les beques menjador o el material escolar”, felicitava David Clarà, de Podem Barberà.

 

La mesura també permetrà acollir-se o no als ajuts tot i haver començat el curs, ja que “la situació econòmica de les llars es pot veure afectada d’un dia per l’altre” exposava Elena Ordaz, d’Esquerra Republicana. Tot i això, el regidor d’Educació, Daniel Gonzàlez, va remarcar que “només es podrà acollir a aquest suplement qui hagi fet el tràmit previ al Consell Comarcal“.

 

El regidor del PSC, Carles Ortiz, durant una intervenció sobre l'emergència climàtica | Ajuntament de Barberà
El regidor del PSC, Carles Ortiz, durant una intervenció sobre l’emergència climàtica | Ajuntament de Barberà

 

També per unanimitat es van ratificar diferents accions en defensa de les llars d’infants municipals fetes pel govern. I és que, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictaminava que la Generalitat haurà de pagar un mínim de 690.000 euros a Barberà pel copagament d’aquests serveis. Segons destacava Gonzàlez, el govern català “dividirà els 1.300 euros per alumne que es deuen entre el 2021 i el 2024”.

 

Barberà aposta per la sostenibilitat

Enfrontar directament l’emergència climàtica va ser, però un dels temes estrella del plenari del dimecres. El regidor de Medi Ambient, Carles Ortiz, va exposar àmpliament la necessitat d’apostar per un canvi de model de relació amb l’entorn, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats en l’Agenda 2030 de l’ONU. Una agenda que té per objectiu “aconseguir que al món, al 2050, no hagi pujat més d’1’5 graus la temperatura del planeta”, revertint així el canvi climàtic, deia el mateix Ortiz.

 

El pla de ciutat inclou 10 accions que seran responsabilitat de l’Ajuntament, com una major aposta per l’energia fotovoltaica als equipaments, la reducció dels consums energètics, “ambientalitzar” els vehicles municipals i implementar la mobilitat en bicicleta pel 2025, entre altres. D’altra banda, es preveuen altres 13 mesures “de ciutat”, de responsabilitat compartida entre administració i ciutadania, com assolir el balanç de carboni 0 abans del 2050, promoure l’estalvi energètic i l’eficiència energètica, democratitzar l’energia i apostar per la sobirania energètica, així com per la mobilitat urbana descarbonitzada i assolir la recollida de residus 0.

 

Tots els partits van estar d’acord amb la declaració, tot i que van destacar alguns problemes; entre ells, la falta de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, segons David Ruiz de Ciutadans. Especialment, però, es va insistir en la necessitat que “no ha de ser una declaració en va i ha d’anar acompanyada de compromisos“, per part de Pere Pubill, d’Esquerra Republicana, així com des de la Plataforma Ciutadana per Barberà (PCPB): “volem fets, no intencions ni despeses injustificades”, deia la seva portaveu Sílvia Fuster.

 

El regidor de la PCPB, Manel Ferreté, durant una intervenció | Ajuntament de Barberà
El regidor de la PCPB, Manel Ferreté, durant una intervenció | Ajuntament de Barberà

 

Juntament amb aquesta declaració es va aprovar (amb les abstencions de PCPB i Podem) una estratègia municipal de transició energètica, que incloïa entre les seves propostes “l’impuls a una comercialitzadora municipal d’energia, i estem en converses amb l’AMB per la seva implantació”, va assegurar Ortiz. Aquesta estratègia va rebre, però, més crítiques, com la que va rebre de Podem, per “falta de concreció i coherència”: “ens acabem conformant amb això perquè menys és res” lamentava Sandra Ramos, del grup morat. Ortiz va reconèixer que era insuficient, “però és la primera passa”.

 

Qüestions internes de l’Ajuntament i canvis urbanístics

A més de qüestions sobre sostenibilitat, els partits van aprovar una important sèrie de mesures relacionades amb assumptes d’organització interna i economia de l’Ajuntament. En concret, es va aprovar una dotació extra de 912’77 euros per la bugaderia i neteja de llars d’infants, els comptes generals, uns ajustos en el contracte de recollida de brossa i neteja viària per estalviar més de 20.000 euros i un punt sobre un contenciós del consistori amb l’empresa Saligari 98 S.L., a més de donar compte d’alguns decrets de l’estat d’alarma i resolucions d’alcaldia.

 

També es va tirar endavant la renovació del contenciós administratiu contra el Consell Metropolità pel Tribut Metropolità per necessitar el primer una modificació tècnica. D’altra banda, hi va haver força consens en dues modificacions de crèdit: una per prorrogar tres mesos més el programa de vetlladores als menjadors escolars, que s’havia quedat sense finalitzar a causa de la pandèmia; l’altra, per l’ampliació de 2.623.000 euros per diferents mesures pel Pacte local per la reconstrucció social i econòmica de Barberà pel coronavirus.

 

La regidora del PSC, Mònica Sempere, exposant un dels punts d'Urbanisme | Ajuntament de Barberà
La regidora del PSC, Mònica Sempere, exposant un dels punts d’Urbanisme | Ajuntament de Barberà

 

D’altra banda, es van aprovar uns canvis en el plantejament i categoria urbanística de tres equipaments de la ciutat: la Biblioteca Esteve Paluzie, el Centre Cívic Can Amiguet i la instal·lació esportiva Maria Reverter. Aquest últim, però, va ser l’únic dels canvis que va generar veritable debat, ja que a bona part de l’oposició no entenia la necessitat d’aquest canvi, i l’atribuïen a un intent d’ampliació per poder col·locar a les instal·lacions unes pistes de futbol 7.

 

Així ho va destacar David Ruiz, des de Ciutadans, i David Clarà, des de Podem. Aquest últim suggerir que “sembla un intent de col·locar la modificació de les pistes de Futbol 7 per la porta del darrera”, una qüestió de la que ja s’havia parlat a un altre Ple. Sílvia Fuster, des de la PCPB, va remarcar que “cal que tinguem clar què posem al pla urbanístic perquè després en patirem les conseqüències”. Tot i això, Garcés va recordar que el projecte ja està dotat amb 350.000 euros i que “si no hi hagués un pla urbanístic específic, no es podria executar l’obra”. “No ho podrem fer si no ho aprovem ara per un tema de tempos, per un entrebanc administratiu, va afegir”. La mesura va finalitzar tirant-se endavant amb els 11 vots a favor d’Esquerra i el PSC i els 10 en contra de la PCPB, Podem i Ciutadans.

 

Oncologia pediàtrica al Taulí, rebuig als peatges, subvencions als comerços i energia pública

A la part de mocions, diversos partits van presentar les seves propostes, la major part d’elles no reflectides a l’ordre del dia per ser mocions d’urgència. Entre elles, es va aprovar una moció de la PCPB amb l’abstenció d’Esquerra Republicana a favor de la tornada del servei d’oncologia pediàtrica a l’Hospital Parc Taulí, que Fuster va agrair, ja que “quan un nen o una nena surten d’una quimio, la distància sí que importa, a més de recalcar les suficients capacitats de l’hospital de Sabadell per fer acollir aquest servei.

 

També es van aprovar, aquest cop per unanimitat, les bases per les subvencions per als establiments comercials afectats per la COVID-19, que han de definir els criteris per una línia de subvencions de 500.000 euros, a proposta del PSC. Aquest partit, però, es va abstenir a l’hora d’instar al govern de l’estat a no prorrogar les concessions d’autopistes com l’AP-2 o l’AP-7; una proposta que va sortir d’Esquerra Republicana, ja que en boca de Pere Pubill aquestes autopistes són “infraestructures sobradament amortitzades per les concessionàries amb beneficis milionaris”. Tota la resta de partits van votar a favor.

 

Per últim, a proposta de Podem, es va aprovar amb els vots a favor de la PCPB i el partit d’esquerres que Barberà s’adherís a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP). “Els Ajuntaments no poden actuar només com a consumidors d’energia, i han de liderar el canvi” va dir Sandra Ramos, de Podem, per sobreposar-se als “oligopolis de preus elevats i manca de transparència”. La resta de partits, però, van decidir abstenir-se per no haver tingut temps d’estudiar la moció.

 

També es va llegir una moció d’EAB-CUP per part de Podem, que volia restringir els comerços que podien optar a les subvencions pel COVID-19. La proposta, però, no va prosperar.

 

La regidora de Podem Barberà, Sandra Ramos, durant una intervenció | Ajuntament de Barberà
La regidora de Podem Barberà, Sandra Ramos, durant una intervenció | Ajuntament de Barberà

 

La Festinada, criticada per tota l’oposició

Un dels últims punts que es van tractar al plenari, però, va ser un dels més tensos. I és que la Plataforma Ciutadana per Barberà va plantejar una moció “per la mala gestió de l’alcaldia de Barberà del Vallès i el seu equip de govern”, que volia reprovar l’organització de la Festinada. La proposta va tirar endavant per la mínima (amb 8 vots a favor de Podem i PCPB, 6 abstencions de Ciutadans i ERC i els 7 en contra del PSC), i va generar un intens debat.

 

En general, la moció presentava les mateixes raons que ja van expressar els diferents partits en els seus comunicats, en contra de la celebració de la Festinada. Els de la plataforma local van criticar l’actuació “unilateral” del govern barberenc a l’hora de tirar endavant la festa, “sense comptar amb l’oposició d’altres grups polítics, ciutadans i empreses” i dient que s’havia fet una “despesa innecessària” per mantenir-la. Alhora, Fuster va afegir que “a vegades s’ha de fer un exercici d’humilitat i responsabilitat, i reconèixer que no es va fer bé”, i va demanar que escoltessin la ciutadania: “sembla que vostès viuen a un món diferent”. Altres partits van criticar la festa també des d’altres punts de vista, com Javier Pérez, de Ciutadans, que va dir que “no vam veure correcte que es lligués l’assistència dels regidors municipals al pregó, la vam veure com un xantatge”, i va afegir que “no entenem perquè el 20 d’abril es va aprovar a la Junta de Portaveus cancel·lar la Festa Major i es va actuar de forma individual”.

 

Clarà, des de Podem, va dir que tot i que “està dintre del seu dret” decidir-ne la celebració, “ha generat un enorme rebuig de la ciutadania en general” i va afegir que havia estat “absolutament desencertada, per raons sanitàries i econòmiques“. D’altra banda, Pubill, des d’ERC, va voler reflexionar: “sense entrar a valorar perquè es presenten les mocions, que totes són legítimes de presentar, entenc que la gestió que s’ha fet des del govern no és compartida per cap partit excepte el PSC”.

 

Per la seva banda, des del Partit Socialista van respondre de forma exhaustiva i perllongada, i amb un to dur. Així, Daniel Gonzàlez, portaveu dels socialistes, va deixar anar als de la PCPB que “la vostra moció és un recull de falsedat”, i que “és només donar voltes a un tema, i és un títol general i pretensiós”. A més, va desmentir que no s’hagués informat a les entitats i que no s’escoltés l’opinió de la resta de partits, i va afegir, sobre el COVID-19, “Barberà del Vallès té controlada la situació”. D’altra banda, també va contestar el regidor de Cultura, Joan Muñoz, fent una llarga exposició sobre els resultats i el respecte a les mesures de seguretat durant la Festinada, i va destacar que “les activitats que les entitats fan a Festa Major, habitualment, són activitats que generen aglomeracions”. També va remarcar la precària situació al món de la cultura, per la qual volien mantenir algun tipus d’activitat.

 

 

Toni Alfaro

FOTO PORTADA: Sala de plens durant el Ple de juliol de l’Ajuntament de Barberà | Ajuntament de Barberà

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers d'anàlisis per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Configuració de cookies
Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies