Entreu a l’Aula : Història de la troballa de la tomba de Tuthankamon.

Com cada dimarts, aquest 13 de noviembre a les 17,30,  vam poder gaudir de la conferencia programada. En aquest cas es tractava de conèixer  com es va trovar la tomba de Tuthankamon. La Dra en Arqueologia i Egiptologia, Irene Cordón Solà-Sagalés es va encarregar de transportar-nos  més de 3000 anys enrera per explicar-nos la historia.

Qui era Tuthankamon? Un nen-faraó ja que mor als 18 anys en una época convulsa, després d’un regnat de 9 anys. No se sap de qué va morir, tot i que se li va trobar una factura craneal. Va ser enterrat a la Vall dels Reis. Passa molt de temps oblidat, fins i tot pels egipcis.

A inicis del segle XX els britànics Howard Carter, Lord Carnavon i el nord-americà Teodor Davis són els que impulsen la recerca de la seva tomba.

Howard Carter ( 1874- 1939 ) Era el petit de 11 germans, pintava aquarel.les. Als 17 anys ve un anunci que demana dibuixants per una excavació  a l’Egipte i marxa per millorar l’economia familiar. S’enamora d’El Caire , fa dibuixos, s’interessa pels jeroglífics, apren la seva llengua i quan s’aturen les excavacions, només es treballa 2 o 3 mesos a l’any, decideix quedar-se . Fa de guía, ven targetes.

Els diplomàtics europeus occidentals  i nord-americans, van agafant  patrimoni egipci  i d’aquesta manera es van omplint els museus. Francesos i britànics proposen donar feina als locals , participen en excavacions, fan vigilàncies…

Per un malentés amb una dona de la diplomàcia el fan fora de les excavacions, Només havia demanat a la senyora que pagués la seva entrada. Era la primera vegada que un europeu defensava a un egipci. Es marxa a Luxor i continua pintant aquarel.les.

Lord Carnavon ( 1866-1923) Era un apassionat de les motos i els cotxes . Li deien “El Llamp” degut a la velocitat de 30 km/h en que es desplaçava per la ciutat. Després de tenir un accident, els metges el van recomanar que a l’hivern marxés de Londres a altres terres més càlides i va triar El Caire. Li agrada molt la nova ciutat, les seves gents, els seus olors. Forma un grup amb altres europeus i nord-americans. Home molt cult, participa en excavacions i el posen en contacte amb Carter.

Excaven junts . Hi ha un tema d’exclusivitat dels territoris de la Vall dels Reis que té Teodor Davis,que es dedica a buscar tresors més que restes arqueològiques. Persona de mal carácter. Li expliquen que hi ha una tomba sense excavar , la de Tuthankamon. Es van trobar en un forat d’una roca ceràmiques amb el nom del faraó, sílex i materials per momificar. No li interessa, truca a la prensa i comunica que cedeix la concesió dels terrenys .

Howard Carter i el Lord  comencen les excavacions. Tracen un triangle i fan quadrícula netejant totes les runes. Es troben unes cavanes de fusta amb materials per fer les tombes. Passen netejant des de 1916 a 1922 sense trobar res significatiu. El lord ho vol deixar però la constancia de Carter el convenç de seguir. Aixequen les cabanes i  els treballadors troben 14 escales que baixen entre parets de fang .El dia 25 de noviembre de 1922 el Lord i la seva filla Evelyn trenquen la paret i troben la tomba intacta del faraó Tuthankamon.

Gràcies a aquella troballa podem conéixer els costums de l’època. Hi havia joies, armes, vestits, jocs, ungüents, menjar dins de ceràmiques, la màscara del Faraó entre d’altres coses que ens donen a coneixer molts aspectos de l’antic Egipte.

Lola Aurín de l’Aula Universitària

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies