Els Mossos activen el Pla Grèvol pel període nadalenc posant l’accent en la distribució de mercaderies i el top manta

La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra posa en marxa, per setè any consecutiu, el Programa Operatiu Estacional de Seguretat (POE) Grèvol 2013-2014. El pla, adreçat a comerciants i a la ciutadania en general, té l’objectiu de garantir la seguretat en els principals eixos comercials d’arreu de Catalunya per tal de prevenir els delictes en aquestes zones, principalment furts, robatoris en comerços i estrebades en la via pública. Estarà actiu fins el 13 de gener, coincidint amb l’inici de la campanya de rebaixes.

El Grèvol també dedica especial atenció a l’oci nocturn, a la mobilitat (tant per les carreteres com per la xarxa de transports públics i privats) i als espais públics en els quals es desenvolupin activitats amb motiu de les celebracions en dies assenyalats.

Els principals objectius del Pla són:

· Prevenir i reduir els fets delictius, en especial faltes i delictes contra el patrimoni
· Disminuir la percepció subjectiva d’inseguretat
· Garantir el lliure i pacífic desenvolupament de l’activitat comercial i de les celebracions als espais públics
· Garantir la seguretat en la mobilitat en la xarxa viària, en la xarxa del transport públic i en els grans eixos de connexió
· Fomentar la implicació i coordinació en matèria de seguretat amb els actors que intervenen en el procés (personal de seguretat privada, comerciants, entre d’altres)

Transports de mercaderies i top manta
Enguany, els Mossos han posat l’accent en dos àmbits concrets: el transport de mercaderies i el top manta.
En les darreres campanyes del Grèvol, els policies van detectar un augment dels fets delictius que tenen com a objectiu la sostracció de la mercaderia que transporten els repartidors de les empreses de distribució comercial i paqueteria. Per aquest motiu, Mossos potenciaran els controls específics en aquest sector amb un doble objectiu: prevenir aquest tipus de fets i aconseguir reduir la sensació d’inseguretat del col·lectiu de treballadors i empresaris.

En relació al top manta o venda il·legal de productes, sovint d’imitació o falsificats, es tracta d’un fenomen que té efectes directes sobre l’activitat comercial i industrial, sobre els ciutadans i els propis implicats. Per tal de reduir el seu impacte, es potenciaran les patrulles mixtes de mossos d’esquadres amb policies locals destinats a aturar aquest fenomen. Ja l’any passat va ser un objectiu del Grèvol, gràcies al qual els fets relacionats amb el top manta van baixar un 11% respecte al mateix període del 2011-2012.

Consells de seguretat directament al mòbil: codi QR
El Grèvol es duu a terme, com és habitual, en dues fases. En la primera, de caire informatiu i que té lloc del 16 de novembre al 2 de desembre, s’ha realitzat la presentació del programa mitjançant xerrades i reunions de treball i el repartiment de tríptics. Cal destacar que aquests contactes no s’han fet exclusivament durant aquest període, sinó que és una feina que Mossos ve realitzant de manera regular durant tot l’any.

Els tríptics inclouen consells de seguretat genèrics, i tres models amb avisos diferents: ‘No et despistis- tu també fas seguretat’, ‘T’oblides d’alguna cosa?’ sobre furts durant la compra, i el cartell ‘Tots els furts i robatoris detectats en aquest establiment seran denunciats’, que cada establiment pot penjar a la seva botiga. Els mossos han enviat i enviaran aquesta informació també per e-mail, en concret gairebé 13.000 correus electrònics a comerciants i associacions.

Per primer cop, aquests tríptics duen imprès un codi QR perquè es puguin consultar directament des del mòbil. El codi QR és un codi de barres tridimensional que conté informació per a ser desxifrada molt ràpidament des d’un mòbil. Amb aquest tipus de codis, que els Mossos d’Esquadra han introduït aquest any 2013 en molts dels materials de prevenció que facilita a la ciutadania, es poden introduir continguts directament al mòbil sense utilitzar el teclat, amb el que s’agilitza la transmissió d’informació.

Coordinació amb altres operadors
A partir del 2 de desembre, i fins el 13 de gener, començarà el segon període del Grèvol. En aquest es duran a terme accions operatives amb la finalitat de reduir els fets delictius i garantir el normal desenvolupament dels actes festius d’aquestes dates.

Per tal de sumar esforços, es vetllarà per aconseguir la implicació de tots els operadors implicats en la seguretat, i per això s’intensificaran la coordinació amb les policies locals, les guàrdies urbanes, els vigilants municipals, les empreses de seguretat privada i els centres de recepció d’alarmes (CRA) de cadascuna de les demarcacions territorials.

Pel que fa a les celebracions de la nit de Cap d’Any, s’intensificaran els dispositius policials a l’entorn de les zones d’oci nocturn que aquella nit ampliaran els horaris de tancament al públic. Es tracta de prevenir qualsevol incidència derivada de possibles baralles o problemes d’ordre públic, així com garantir la convivència en l’espai públic. En aquestes zones també s’establiran controls de trànsit.

Durant la cavalcada de Reis s’implementaran dispositius específics, atès la gran afluència de persones que es concentraran en els diferents municipis.

D’altra banda, l’increment aquests dies del transport de persones i mercaderies, tant a la xarxa viària com als transports públics, implica un augment de les incidències relacionades tant amb la seguretat viària com amb l’activitat delictiva associada a la mobilitat.

Es donarà especial atenció als controls de trànsit per evitar l’augment de velocitat i el consum d’alcohol i drogues en horaris i dates específiques, en especial, coincidint amb els dinars i els sopars d’empresa, que en aquestes dates s’incrementen de manera notable.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies