El Vallès Occidental denuncia que les companyies elèctriques i del gas no estan compromeses amb la pobresa energètica

Els municipis valoraran en futures contractacions la implicació de les empreses subministradores en el fons social i començaran a sancionar les que no compleixin • Els alcaldes i alcaldesses també denuncien que el govern català no compleix els acords del Parlament en relació a beques menjador i que moltes famílies en risc econòmic i social es queden fora dels ajuts • El Consell d’alcaldes i alcaldesses aprovat també l’elaboració d’un cens d’habitatges ocupats per iniciar l’elaboració d’un Protocol comú d’actuació • S’ha aprovat un nou Programa d’Actuació Comarcal que defineix les actuacions comarcals per als propers anys i estableix els eixos prioritaris d’actuació

consell-alcaldes-i-alcaldesses-210916-3

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’han reunit aquest matí a la seu del Consell Comarcal. En el transcurs de la sessió del Consell d’alcaldes i alcaldesses han pres diferents acords en l’àmbit de la pobresa energètica i habitacional i la gestió dels serveis públics a l’administració local. També han aprovat el Programa d’Actuació Comarcal (PAC) per al període 2016-2020. Fora de l’ordre del dia, els alcaldes i alcaldesses s’han mostrat preocupats per les beques de menjador i han acordat reclamar al govern català que es compleixin els acords presos al Parlament de Catalunya sobre aquests ajuts.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que “des del Consell Comarcal es va fer la proposta del canvi de model de la gestió de les beques menjador. Aquest canvi s’ha materialitzat per aquest curs i ja no hi ha l’anomenat tram variable, ara hi ha beques garantides. Això ha facilitat la gestió però estem preocupats perquè el Pla de xoc contra la pobresa que va aprovar el Parlament de Catalunya en relació a les beques de menjador no es complirà amb l’actual dotació pressupostària per a beques menjador per aquest curs. No es compleix en especial pel que fa referència a que s’havia de garantir beques a totes les famílies que estan per sota el llindar de la pobresa. I això ara no és així i hi ha un conjunt de famílies que els propers dies dimensionarem que es queden fora de les beques de menjador tot i estar sota el llindar de la pobresa”.

En el cas de les famílies monoparentals, per exemple, segons l’IDESCAT el llindar de la pobresa seria els 15.467 euros i actualment les beques només arriben a les famílies que estan per sota dels 12.697 euros. En el cas de les famílies formades per dos adults i dos nens, la xifra del llindar de la pobresa es situa als 20.301 euros i ara les beques només arriben a les famílies que estan per sota dels 16.603 euros.

Els alcaldes i alcaldesses de la comarca enviaran una carta conjunta a la conselleria d’Ensenyament del Govern català per exposar aquesta situació i expressar l’incompliment dels compromisos presos al Parlament.

Toc d’alerta a les empreses subministradores d’energia i gas

El Vallès Occidental ha fet avui també un toc d’alerta a les empreses subministradores d’energia i gas: els alcaldes i alcaldesses han expressat el malestar davant les traves i la manca de resposta de les companyies subministradores elèctriques i del gas en relació a la proposta comarcal de creació d’un fons social per lluitar en contra de la pobresa energètica.

Els representants municipals han acordat que els municipis del Vallès Occidental iniciïn procediments sancionadors a les companyies subministradores que no compleixen el procediment establert per la Llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica, en el qual es preveu que les companyies subministradores no realitzaran cap tall sense l’informe d’exclusió residencial sol·licitat prèviament als serveis socials municipals. De fet, l’Ajuntament de Sabadell ha estat el primer municipi que ha començat a sancionar les empreses subministradores d’aigua, llum i gas que tallin el subministrament a famílies vulnerables.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies