Detinguts 18 membres d’una organització criminal que es desplaçava en transport públic per robar en domicilis

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona i la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Martí, conjuntament amb el Grup 11 de la Brigada Provincial de la Policia Nacional, han detingut 18 membres d’una organització criminal especialitzada en realitzar robatoris amb força en domicilis de Catalunya.

La investigació es va iniciar l’octubre del 2016 quan els agents van tenir constància d’un robatori amb força perpetrat a Terrassa per tres persones. Els policies des d’un primer moment van poder identificar els autors del fet com a integrants d’un grup d’origen georgià ubicat al districte de Sant Martí de Barcelona, especialitzat en els robatoris a domicilis.

En la fase inicial de les indagacions els mossos van constatar que aquest grup de lladres s’havia separat per formar altres grups amb persones reclutades en organitzacions que s’havien desfet, tant a Catalunya com a diverses ciutats de l’Estat espanyol, europees o que havien vingut directament des de Geòrgia per integrar-se a l’activitat delictiva de l’organització criminal. El seu àmbit d’actuació delictiva es situava dins l’àrea metropolitana de Barcelona, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i a la ciutat de Madrid.

Tot i la formació de noves bateries els principals investigats tenien habitualment contacte entre ells i s’intercanviaven tant els integrants del grup com les eines per consumar els robatoris amb la finalitat d’optimitzar els seus recursos.

Durant la investigació els agents van saber que l’organització havia enviat un grup a Madrid, localitat on ja havien dut a terme diversos robatoris. Per aquest motiu es va crear un equip de treball conjunt amb agents de la Policia Nacional de la Brigada Provincial de Madrid. La primera setmana de febrer una patrulla d’aquest cos va avortar un robatori in fraganti dels investigats. Aquesta actuació va comportar la detenció de quatre persones que van ingressar posteriorment al CIE de la capital espanyola.

Estructura i funcions dins l’organització criminal

Els rols i les funcions dels membres de l’organització estaven perfectament definits. Hi havia un grup de persones que tenien la tasca de realitzar les visites prèvies als possibles objectius que havien d’assaltar posteriorment. En dies anteriors al robatori s’hi desplaçaven i en feien un estudi detallat: tipus de porta d’accés a la finca, nombre de veïns a l’escala, situació de les portes a cadascuna de les plantes a més del tipus de porta i marca dels panys. A partir de l’exhaustiva anàlisi realitzada ja estaven en disposició de col·locar els marcadors en funció del grau de vulnerabilitat de cada habitatge.

Un altre grup es dedicava a la vigilància i control de la zona seleccionada. El dia del robatori es desplaçaven al lloc triat i part dels lladres es quedaven a l’exterior per dur a terme la vigilància mentre uns altres entraven a l’edifici per comprovar la finca i, a partir de la informació dels marcadors, saber quins pisos estaven buits.

Un cop comprovat l’interior de l’escala l’especialista en l’obertura entrava en acció i forçava la porta amb algun dels mètodes habituals utilitzats en els robatoris amb força en funció del seu nivell de vulnerabilitat: radiografia, bec de lloro, bumping o amb l’ús de rossinyols.

Aleshores era el torn dels autors materials del robatori. Un cop facilitat l’accés l’encarregat de l’obertura deixava pas a les persones que consumaven el robatori.

Una altra de les característiques de l’organització criminal investigada és que les diferents bateries es desplaçaven als llocs gairebé sempre en transport públic. Entre setmana anaven en tren fins a poblacions de l’entorn de l’àrea metropolitana – especialment a Terrassa i Sabadell- i el cap de setmana en metro en el cas dels robatoris a la ciutat de Barcelona.

El 27 de febrer es va dur a terme un dispositiu per desmantellar els quatre grups ubicats a l’àrea metropolitana i es van realitzar vuit entrades i perquisició, sis a Barcelona, una a l’Hospitalet de Llobregat i una altra a Sant Adrià del Besòs.

Als arrestats se’ls atribueixen 46 robatoris amb força a domicili: un a Cornellà, dos a Badalona, onze a Barcelona, tres a Madrid, tretze a Sabadell, quinze a Terrassa i un a Vic.

L’operatiu va permetre arrestar un total de disset persones de nacionalitat georgiana, set a Barcelona, quatre a Sabadell, dos a l’Hospitalet de Llobregat i quatre que ja estaven ingressades al CIE de Madrid. A més, es van recuperar diverses joies, aparells electrònics de valor elevat, eines i material per forçar tot tipus de portes, càmeres per detectar moviment, diversos equips electrònics de seguiments, un dron i productes químics per a la comprovació de la puresa de les joies.

En una segona fase del dispositiu el dia 21 de març es va detenir una persona d’origen armeni a qui el grup venia gran part dels objectes obtinguts en els robatoris.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies