Desarticulat un entramat criminal internacional dedicat al robatori a domicilis, receptació i exportació de joies i rellotges de luxe i blanqueig de capitals

  • Els Mossos d’Esquadra s’han encarregat de l’operació policial en col·laboració amb la Gendarmeria Nacional de França i sota l’empara de l’Europol. 
  • L’operatiu s’ha desenvolupat en tres fases i s’han detingut 24 persones, 17 de les quals han entrat a presó per 70 robatoris a domicilis a França i 20 a Catalunya. Els membres de l’organització criminal enviaven a Turquia les joies i rellotges robats

 

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea Central d’Investigació de Patrimoni, en col·laboració amb la Gendarmeria Nacional de França i sota l’empara de l’Europol, han desarticulat un grup criminal d’origen xilè dedicat a la comissió sistemàtica de robatoris amb força a domicilis i una organització criminal d’origen algerià dedicada a la receptació i exportació de joies d’or i rellotges de luxe i al blanqueig de capitals a nivell internacional.

L’operació policial s’ha portat a terme en tres fases, una primera en què es van detenir 12 persones que formaven un grup criminal itinerant de delinqüents de nacionalitat xilena, identificats com a “lanzas internacionales” dedicats als robatoris amb força a domicilis.

Durant la segona i tercera fase de la investigació, es va identificar i desarticular una organització criminal formada per persones d’origen algerià, dedicats a la compra de joies d’or i rellotges de luxe robats, provinents en la seva majoria de robatoris amb força a domicilis, amb un total de 12 persones detingudes.

Del total de 24 persones detingudes, 17 van ingressar de manera preventiva a presó per ordre de l’autoritat judicial competent (set a França, tres a Luxemburg i set a Catalunya).

Primera fase

La investigació es va iniciar durant el segon trimestre de l’any 2016 en constatar-se similituds en diferents robatoris amb força a domicilis principalment al barri de Sarrià de Barcelona i comarques del Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental. Les indagacions van permetre als investigadors identificar un grup ampli de persones de nacionalitat xilena, dedicats a la realització de manera reiterada de robatoris amb força a domicilis, especialment cases unifamiliars amb el principal objectiu d’aconseguir diners en efectius, joies d’or i rellotges de luxe.

Mentre estaven sent investigats, el grup de delinqüents es va dividir i una majoria es va desplaçar a la regió d’Estrasburg, a França, i una petita part del grup es va moure a l’Aragó. Així doncs, els investigadors francesos van detectar el grup i va començar a investigar-lo, portant-se a terme una col·laboració fluida entre els cossos policials per tal de coordinar-se i intercanviar-se informació sota l’empara de l’Europol.

A començaments del 2017, la policia francesa va portar a terme la detenció de la majoria dels investigats que es trobaven a França, algun dels investigats havien estat detinguts i empresonats anteriorment a Luxemburg i per part dels Mossos d’Esquadra es va detenir una persona i es va investigar una altra que havien tornat a Catalunya.

Als detinguts en aquesta primera fase se’ls atribueix l’autoria de 70 robatoris a França i 20 robatoris a Catalunya, a més del delicte de pertinença a grup criminal.

Segona i tercera fase

La segona fase es va iniciar en poder identificar als individus que estaven donant sortida a les joies d’or i rellotges de luxe que els delinqüents d’origen xilè obtenien dels seus robatoris. Aquesta segona fase es va iniciar durant el mes de juny de 2017. Els investigadors van poder identificar una complexa xarxa de persones d’origen algerià que tenia la seva base d’operacions a Barcelona i que comptava amb persones que es desplaçaven mitjançant transport aeri principalment, per diversos països de l’àmbit europeu (Espanya, França, Itàlia i Bèlgica) per comprar joies d’or i rellotges de luxe provinents de fets delictius, principalment de robatoris amb força a domicilis, per posteriorment traslladar-ho a Turquia mitjançant transport aeri.

Durant la investigació es va poder intervenir tres enviaments de joies i rellotges d’alta gamma que sortien des de l’aeroport del Prat amb destí a Turquia. El valor de les joies i rellotges intervinguts en aquests enviaments és aproximadament de 78.000, 88.000 i 100.000 euros, en cadascun dels casos.

Tot i que és difícil de calcular, s’arriba a la conclusió, tenint en compte quantitat de vols en un any cap a Turquia/Algèria i el valor dels objectes enviats en cada vol, que cada un dels investigats tindria capacitat per enviar i donar sortida a joies d’or i rellotges per valor de dos milions d’euros per any.

Els dirigents de l’organització criminal, a més, tenien una xarxa de petits receptadors ubicats principalment al districte de Ciutat Vella (Barcelona), que també proporcionava a l’organització la compra o la intermediació en la compra de joies d’or i rellotges de luxe a delinqüents de la seva confiança. Aquests petits receptadors també van ser identificats i detinguts o denunciats durant la tercera fase de la investigació.

Amb la detenció dels membres d’aquesta organització criminal, als qual se’ls atribueix uns presumptes delictes de receptació continuada, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals, ha quedat desarticulada una de les xarxes més importants de receptació investigades durant els últims anys.

Durant la segona i tercera fase de la investigació es van realitzar un total de 11 entrades i registres amb resultat de més intervenció de joies d’or i objectes, concretament unes 200 joies d’or amb un pes de 1,5 kg., 55.000 euros en diferents tipus de moneda, 15 rellotges de luxe, 120 telèfons d’alta gamma, material electrònic divers, diferents kits de comprovació d’or, així com diversa documentació personal de diferents persones que havien estat víctimes dels fets delictius.

Del material intervingut s’ha pogut retornar bona part als seus legítims propietaris. Tot i això, ja es troben publicades a la web d’exposició virtual d’objectes recuperats dels Mossos d’Esquadra algunes de les joies que no han pogut ser retornades de les primeres intervencions fetes, i properament es penjaran noves fotografies de joies pendents de retornar recuperades en aquesta última fase.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies