Completa unanimitat a Barberà durant el Ple municipal de febrer

Acord clar en un Ple municipal en què es van aprovar totes les mesures per unanimitat. La sessió del passat dimecres 19 de febrer va destacar per la seva absoluta entesa en totes les mocions i va significar una mostra més de la concòrdia de gran part dels plens dels últims mesos.

 

Potser alguns dels temes més impactants van venir no tant de part de les propostes i el debat, sinó de les informacions prèvies formulades per l’alcalde, Xavier Garcés. Una d’elles va ser la preocupació sobre la situació dels treballadors de la filial de Fiat amb fàbrica a Barberà, Magneti Marelli, que va formalitzar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) temporal per a tota la plantilla dels 436 treballadors, segons la mateixa empresa. L’alcalde tenia previst reunir-se aquest passat divendres 21 amb part del comitè d’empresa i, segons va dir, aquest sembla un nou episodi de la baixada del sector industrial al Vallès Occidental, que des del Consell Comarcal del Vallès Occidental treballaran per revertir a través d’un pla de xoc integrat en el Pla de Reindustrialització del Vallès.

 

Pel que fa al medi natural, des del govern es va mostrar preocupació per les afectacions del pas del temporal Glòria al Torrent d’Altimira, Torrent del Castell, Camí del Riu i altres zones de Barberà, però especialment al Torrent de Can Llobateres. En total, els danys van deixar un balanç especialment dur a Barberà, amb 3’8 milions d’euros de cost, però que van tenir una afectació més destacada a Can Llobateres, els danys de la conca del qual “superen de molt les competències municipals i tenen una gran i greu afectació”, lamentava Garcés. I és que, afegia, “el Torrent de Can Llobateres està patint un procés d’erosió molt actiu que, al marge de la destrucció d’espais naturals i el desequilibri ecològic que implica, està posant en perill la seguretat de les persones, ja que hi ha risc d’esllavissades“. Entre els problemes existents com a resultes del temporal, agreujat en els seus efectes per la urbanització de la zona, hi ha grans danys a la llera del riu i els seus marges, i fins i tot un enfonsament de dos metres al carrer Dr. Crusafont. També va explicar que aquesta erosió podria arribar a afectar a la carretera B-140, i que la situació implicarà una actuació conjunta amb el Consorci Besós-Tordera, l’Agencia Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Sabadell.

 

D’altra banda, en les qüestions preliminars, l’alcalde també va anunciar el sorteig de cinquanta parcel·les de 100 m2 d’horts urbans a Barberà, que es durà a terme entre el 4 i el 6 de març. Va parlar, a més, de l’accident d’un treballador a les obres de la nova comissaria de Policia Local i que ja està recuperant-se. Per últim, va afegir que el 17 de febrer ja s’havia reobert l’Auditori Maria Feliu després d’un exhaustiva anàlisi que no havia trobat amiant a l’interior del local -si bé sí a l’estructura de la teulada-: “les conclusions de l’estudi han determinat que no hi ha elements a l’interior de l’auditori on hi hagi amiant”, va aclarir.

 

 

De nou, alguns veïns es van concentrar davant el consistori durant la sessió plenària per rebutjar el Tribut Metropolità | Toni Alfaro
De nou, veïns es van concentrar davant el consistori durant la sessió plenària per rebutjar el Tribut Metropolità | Toni Alfaro

 

Qüestions econòmiques

El ple en sí mateix no va generar tant debat com en altres ocasions, en part perquè bona part de les qüestions que s’hi van discutir van ser de tipus econòmic. Així, es va aprovar l’actualització d’un conveni de gestió informatitzada del padró municipal amb la Diputació de Barcelona, que portava sense actualitzar-se des del 2002. A més, es va informar de qüestions de comptes de l’Ajuntament de Barberà, com l’execució del pressupost de 2019 (amb 59 milions d’euros en despeses i 8’9 milions pendents d’execució), el període de pagament a proveïdors i l’informe de morositat.

 

També en clau econòmica, es va tirar endavant una subvenció de 17.000 euros a la Creu Roja de Sabadell pel suport social i emocional a 115 famílies amb “vulnerabilitat social i econòmica“, així com per una campanya de joguines educatives “no bèl·liques i no sexistes”, va informar Daniel Gonzàlez, regidor de Serveis Socials. Sobre aquesta qüestió, David Clarà, de Podem Barberà, va suggerir que “si la Creu Roja va tenint diferents projectes a Barberà, veuríem bé que l’entitat tingui un local a la ciutat”; un tema que Gonzàlez va confessar que estaven estudiant.

 

A més, també es va aprovar una pujada de sou d’un 2% a tots els treballadors municipals a totes les seves retribucions. Clarà va tornar a intervenir per donar les gràcies pel reconeixement als treballadors i treballadores públics, ja que “no sempre hi ha el reconeixement degut als tècnics i tècniques municipals”. “A tots els treballadors i treballadores amb un sou més baix se’ls hauria d’anar mica en mica reconeixent salarialment la seva tasca”, va afegir. La regidora Mónica Madueño, del govern socialista, va aclarir que “la pujada de sous també es fa efectiva als càrrecs electes perquè es va aprovar al mes de juliol”.

 

Lectura conjunta de manifestos

La sessió del dimecres 19 també va aprovar dos manifestos. D’una banda, i en commemoració del Dia internacional contra l’homofòbia al futbol aquell mateix dia, el Ple municipal de l’Ajuntament de Barberà va aprovar i llegir conjuntament un manifest proposat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental de rebuig a aquesta conducta dins el món futbolístic sota el lema “Xiulem fora de joc a l’homofòbia“. El tinent d’alcaldia, Daniel Gonzàlez, va deixar clar que “les administracions de Catalunya ha de vetllar per la no-discriminació a les activitats per raons de gènere o orientació sexual”.

 

Com a punt d’urgència, també es va tirar endavant una altra lectura conjunta del manifest proposat per la Diputació de Barcelona davant la propera celebració del Dia internacional de la dona, el 8 de març. Segons deia la tinenta d’alcaldia, Mónica Sempere, “el dret a la igualtat de valors i drets entre homes i dones és un valor cabdal a la nostra societat democràtica”, i va destacar que calia seguir treballant per l’equitat de gènere, “no només el 8 de març, sinó tot l’any”.

 

 

El plenari durant la sessió de febrer | Toni Alfaro
El plenari durant la sessió de febrer | Toni Alfaro

 

Noves mesures contra el Tribut Metropolità

Per últim, el Ple municipal de l’Ajuntament de Barberà del Vallès va aprovar dues mocions sobre el Tribut Metropolità, destinades especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i que volien deixar clar el rebuig de tots els grups polítics sobre la manera en què s’ha aplicat a la ciutat.

 

La primera d’elles va voler donar veu a la Plataforma No al Tribut de Barberà del Vallès, que va tenir la intenció de manifestar una queixa formal de l’entitat, alhora que exigia un pla d’inversions per a la ciutat pels pròxims quatre anys, demanava l’equiparació dels títols de transport amb altres municipis de la primera corona, així com les inversions de l’AMB a Barberà des del 2011, i sol·licitava a l’Ajuntament continuar amb el contenciós ja imposat pel consistori contra l’organisme territorial.

 

D’una banda, des de Ciutadans, Javier Pérez va demanar coherència, i que “seria important que el que es voti aquí es voti també a l’AMB”, mentre que Roger Pérez, d’Esquerra Republicana, va apuntar que el del Tribut Metropolità serà “un tema de legislatura, tant aquí com a l’Àrea Metropolitana: haurem d’estar atents”. Clarà va tornar a intervenir per recordar la falta de comunicació durant el procés i que “posarem en una balança les aportacions que donem des de l’Ajuntament a l’Àrea Metropolitana amb el que rebem”. Des de Plataforma Ciutadana per Barberà (PCPB), Oscar Heis va tornar a incidir en l’actuació de Xavier Garcés durant la votació del tribut al Consell Metropolità, criticant que “no es pot criticar el Tribut Metropolità aquí i aixecar-se a l’AMB durant la votació”.  Tot i alguns intercanvis entre els grups, aquesta moció també es va aprovar per unanimitat.

 

Per últim, Mónica Madueño, tinenta d’alcaldia, va presentar una última moció d’urgència per la qual el Ple municipal va aprovar interposar un recurs contra l’AMB per la modificació de l’ordenança del Tribut Metropolità, mitjançant el qual aquesta queda impugnada a la ciutat. Per la seva part, Roger Pérez, des d’Esquerra Republicana, va comentar que “hem d’esgotar totes les vies que tenim a les nostres mans per evitar caure en incoherències” i va afegir que, ja que s’han pagat les millores que implica el tribut, ara cal veure-les.

 

Contaminació acústica a la plaça de la República

A la part final del Ple, en el torn de participació ciutadana, va participar la veïna Joana Biceño, que va exposar amb gran tensió un problema de soroll constant a la plaça de la República de la ciutat que, en les seves pròpies paraules, s’ha transformat en una “caixa de grills”. La problemàtica vindria per la instal·lació d’unes pistes esportives i el trasllat d’uns bancs des del carrer Nàpols i el carrer de la República fa sis anys, que són emprats a totes hores per joves i infants, generant un soroll que no deixa descansar als veïns de la plaça.

 

“Estem farts de no poder descansar els 365 dies de l’any, i d’haver de fer front a despeses que no tots ens podem permetre”, explicava desesperada. I és que, segons afirmava, havia hagut de pagar 6.000 euros per a poder canviar les seves finestres per unes d’aïllament acústic. Biceño, a més, assegurava aver mantingut una reunió amb els regidors del govern Mónica Madueño i Carles Ortiz “sense cap resultat”, i que la situació a la plaça de la República incomplia la normativa del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), així com altres regulacions sobre contaminació acústica com la Llei 32/2003 del 7 de novembre. Per tot això, demanava la retirada de les pistes esportives i els bancs de la plaça.

 

Per la seva part, l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés, va dir que estava preocupat per la contaminació acústica a tot el terme municipal, i que s’està duent a terme un estudi de ciutat sobre aquesta qüestió. D’altra banda, però, també va dir que “hi ha veïns que també volen parcs esportius i hi ha d’haver una pau social“. Va finalitzar assegurant que “aquest ajuntament farà complir la normativa”.

 

 

Toni Alfaro

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers d'anàlisis per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Configuració de cookies
Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies