Com vestir correctament una taula de Nadal

No importa si tenim 2, 10 o 20 convidats. A tothom li agrada ser ben rebut i asseure’s en una taula bonica i elegant. És una demostració més que l’amfitrió ha dedicat temps a cuidar dels detalls per a fer-nos sentir còmodes. A més, són poques les ocasions que tenim de celebrar menjars com aquestes, i més últimament, per la qual cosa val la pena aprofitar-ho.
Perquè la taula quedi perfecta, prepara-la almenys amb dues hores d’antelació. D’aquesta forma no ires amb presses d’última hora i podràs comprovar que no falta cap detall. D’aquesta manera també, si vas oblidar comprar una cosa important, sempre tindràs temps de marge per a poder solucionar-ho.
El primer que cal decidir, són els colors o la paleta cromàtica amb la qual treballaràs en la taula. Això et permetrà triar els accessoris i elements decoratius concordes i faràs que tot harmonitzi, aspecte molt important en una celebració d’aquestes característiques. Però això només és el principi. Et donem alguns consells de protocol i organització, perquè aquest dia com a amfitrió resulti perfecte.
La distància és un dels aspectes que més en el moment en el qual estem, resulta dels més importants. Habitualment, l’espai que cal deixar entre comensals està entre 65 i 70 centímetres. És la distància que es considera adequada i mínima perquè tothom se senti còmode. No obstant això aquest any a causa de la pandèmia i aprofitant segurament que hi hauran menys convidats, podem aprofitar a distanciar encara més les cadires.
Hi ha certes regles que marquen la posició dels comensals en la taula. Els amfitrions tenen dues opcions a l’hora de situar-se en la taula. Si opten pel model francès, el faran en el centre de la taula, un enfront de l’altre. Si en canvi prefereixen el model anglès (el que solem veure en les pel·lícules americanes), se situaran en les capçaleres de la taula, o bé en els extrems d’aquesta. L’home de major edat haurà d’asseure’s per cortesia al costat dret de l’amfitriona, i la dona de més avançada edat ho farà en el costat dret de l’amfitrió. Òbviament, això serà així si els amfitrions són parella. La resta de convidats, aniran asseguts intercalant-se els sexes: home, dona, home…i així successivament. Tot això en la mesura que sigui possible i si les circumstàncies ho permeten. També haurà de tenir-se en compte les diferents afinitats o “desacords” entre els diferents comensals. Si en col·locar les cadires, hi hagués alguna que li toqués una pota, aquest lloc es reservarà per als joves o bé per a algun membre de la família amfitriona. Aquest és un mètode també que facilita la comunicació i evita que se senten sempre els mateixos junts, per la qual cosa els temes de conversa també varien.
Una vegada tenim clar com anirà asseguda la gent, podrem posar-nos a decorar pròpiament la taula.
El primer element a col·locar serà les estovalles. Si tenim una taula bonica o de fustes nobles, sempre tenim l’opció de deixar-la nua, i optar per camins de taula o estovalles individuals. Si aquest no és el cas, triarem a ser un possible unes estovalles que arribi fins al sòl o el més llarg possible. Millor decantar-nos per un de colors clars i llisos, sobretot si el menjar tindrà lloc durant el dia. Si és de nit, podem optar per algun de tons més foscos. Una altra opció és optar per un amb motius nadalencs, però millor que siguin discrets, evitant els estridents, perquè a més de no ser tan elegant visualment, dificultarà després la combinació de la vaixella i els elements decoratius. En qualsevol dels casos, és necessari comprovar que no té cap taca i que està molt ben planxat.
Quant a la vaixella, podem optar per una sencera o barrejant diferents models, però sempre que es moguin en els mateixos tons i que combinin entre ells. El mateix ocorre amb les copes. Quant a aquestes, sempre hi hauran sobre la taula almenys dues, una per a l’aigua i una altra per al vi. La resta són opcionals. La del cava, pot optar-se per posar-la des del principi, o treure-la per al moment del brindis. En aquests moments actuals, no és mala idea personalitzar les copes amb targetetes amb noms, per a així evitar intercanviar-les.
Els tovallons sempre és millor utilitzar-les de tela i a joc amb les estovalles. Si no és possible, o preferim per exemple enguany utilitzar-les de paper perquè ens semblen més higièniques, decantar-se per unes de textura suau i dibuix discret i elegant. La manera de doblegar-les, en triangle si es deixaran al costat dels coberts (en el costat esquerre), o en forma de triangles si optem per deixar-les damunt del plat. No és el moment de fer formes amb elles. Això ho reservarem per a una altra mena d’esdeveniments.
El platet del pa (si es decideix usar) sempre es col·locarà en el llaç esquerre superior de cada comensal. I si volem a més que hi hagi l’opció de la mantega, aquesta haurà d’anar separadament en un altre platet, però en el costat contrari. Seria una bona idea posar dues o tres variants de pa perquè el convidat decideixi com consumir.
Els coberts sempre les culleres a la dreta juntament amb els ganivets i les forquilles a l’esquerra, per l’ordre en com seran utilitzats. En el cas dels ganivets, sempre amb el tall tallant orientat al plat.
Quan tot l’essencial està col·locat, toca el torn dels adorns. L’essencial i que no ha de faltar és un bon centre de taula. Si veiem que després amb ell no ens cap tota la vaixella, sempre tenim l’opció d’anar-la traient a mesura que s’utilitzi o bé utilitzar un moble auxiliar a manera de bufet per a deixar-lo tot allí i anar-ho servint. Això també ens evitarà molts viatges a la cuina.
Si posem canelobres o veles, intentar que aquests no siguin molt alts per a no dificultar el camp visual de les persones i entorpeixin la comunicació.
Si tries posar una taula separada per als nens, aquesta pot estar decorat amb temes més concordes a ells, i evitar molts coberts, copes o utensilis que per a ells no resultarien molt útils.
Finalment, pots aprofitar a imprimir uns menús del menjar que se servirà, així com deixar en el plat algun obsequi que sorprengui els convidats.
L’impacte visual és molt important. Una taula amb bon gust agrada a qualsevol i fa que la celebració sigui encara més inoblidable.

Eva Remolina

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers d'anàlisis per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Configuració de cookies
Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies