CIUDADANOS

Ciudadanos és un partit sorgit a Catalunya, a rel de la forta incidència de l’independentisme, i que té com a contrapart practicar un ultranacionalisme espanyol, polaritzant l’espectre polític i tensionant la societat. Als seus orígens, però encara ara es manté el sobrenom, es va donar a conèixer com “El partit d’Albert Rivera”, la qual cosa ja denota un evident presidencialisme per beneficiar-se del carisma que té el seu líder. Cal reconèixer-los que han sabut aprofitar l’espai social que a Catalunya hi havia per la dicotomia entre la pertinença a un sentiment català o espanyol, aglutinant una part de la societat que sentia tèbia la resposta que s’estava donant des del PSC, essent per tant en els seu inicis un partit d’identificació socialdemòcrata i creixent electoralment per aquesta base social. Però el seu posicionament ideològic ha anat variant i al 2017 ja havien renunciat a aquesta ideologia política i passen a definir-se com a liberals, actuant des de llavors com un partit clàssic de centre dreta. En política econòmica s’inspiren en les tesis de l’escola de Xicago de Milton Friedman, si bé les actualitzen segons les indicacions de Fedea, fundació integrada per les grans corporacions econòmiques de l’Ibex 35.

 

Fins fa poc no havien tingut cap govern important, ja que sols havien obtingut les alcaldies de 82 municipis a Espanya, essent les més conegudes les de Valdemoro (Madrid) i Mijas (Màlaga). La primera la van perdre a meitat de mandat, per una moció de censura de les esquerres i la segona la mantenen per un pacte amb el Psoe, però són la tercera força al municipi. A Catalunya no van obtenir cap alcaldia i a Barberà del Vallès tampoc tenen cap regidor, ja que van retirar la seva candidatura a les eleccions municipals, al demostrar-se que el seu cap de llista havia format part d’un partit d’extrema dreta, modificant per tant el tauler electoral de la ciutat. Des de les passades eleccions a Andalusia han format govern amb el PP i el suport de Vox, configurant el que s’ha denominat com a tripartit de dretes. Com que no havien tingut accions de govern, no s’havien vist afectats per casos de corrupció, però en aquesta legislatura municipal, ja han estat imputats càrrecs seus per diferents actuacions judicials a municipis governats per ells.

 

El fet d’anar captant antics dirigents, tant del Psoe com del Pp o del PS francès, com és el cas de Valls a Barcelona, per reforçar les seves llistes electorals és possible que no els doni els suports esperats, ja que a la ciutadania li costa entendre que s’anomenin “nou” partit i en canvi recuperin persones vinculades a altres “belles” formacions, al marge de l’efecte que suposa promocionar el transfuguisme polític i presentar a persones vingudes de fora de les ciutats, com passa a Barcelona, els fa perdre vinculació social real i demostren que no tenen perfils adequats a la seva pròpia formació política. Un cas apart ha estat la designació forçada de la cap de llista per a Castella Lleó i el fet que la seva militància ho hagi repudiat en unes primàries, de poca consistència democràtica per l’intent de tupinada electoral al tenir més vots que electors.

 

De cara a les eleccions generals d’abril, mantenen un posicionament aferrissat contra el Psoe, de manera que ja han afirmat categòricament que no hi pactaran, el que els porta únicament a fer un front natural amb els seus socis de dreta i extrema dreta. S’haurà de veure quina repercussió té aquesta proposta en la seva base electoral inicial que venia del centre esquerra, sobretot a Catalunya. És una de les grans incògnites que ara hi ha i que el resultat electoral clarificarà, però no seria d’estranyar que perdessin vots a Catalunya i, en canvi, n’augmentessin a la resta de l’Estat, produint-se un efecte de vas comunicant: com més nacionalistes espanyols són, més vots perden on van néixer. La competència amb l’electorat del PP es preveu molt aferrissada i s’haurà de veure la seva tendència per conèixer si encara sumen adeptes o han tocat sostre.

 

La seva situació a Barberà del Vallès està per veure, després que com s’ha dit van desfer la seva candidatura de l’any 2015 i haver estat la primera força política en vàries eleccions. Els diferents moviments ideològics esmentats, sumat amb l’absolut desconeixement ciutadà de les persones que l’encapçalen i el fet que no han tingut presència activa en la vida municipal els fa febles i tan sols l’efecte que té la seva marca genèrica els pot donar confiança en treure representació municipal. De moment tampoc s’han pronunciat sobre possibles pactes electorals a Barberà, si bé la seva posició actual sols faria preveure un hipotètic suport a la Plataforma Ciutadana per Barberà i al PP, intentant repetir un tripartit de dretes a la ciutat, la qual cosa sembla bastant improbable per la configuració sociopolítica del municipi.

 

Josep Minué

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l’acceptació de les esmentades galetes i l’acceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies