14F | Roldán: “Volem que tornin les empreses que van marxar pel nacionalisme”

L’Independent de Barberà ha convidat als diferents partits polítics que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya, el pròxim 14 de febrer, a fer una sèrie d’entrevistes sobre les propostes de cada formació per Catalunya i per Barberà del Vallès. Lorena Roldán, diputada i número 2 de la llista del PP als comicis del 14-F, ens explica què volen des del Partit Popular per la nova legislatura a la Generalitat.

 

Quins són els principals objectius pel Partit Popular per la Generalitat de Catalunya?

Jo crec que aquest 14 de febrer, aquest diumenge, ens estem jugant moltíssim els catalans. Estem travessant probablement la pitjor crisi sanitària d’aquest segle, però no només sanitària sinó també econòmica i social. I per tant nosaltres creiem que és hora ja de tenir a bons gestors al govern de la Generalitat, a persones responsables. Un govern eficaç, un govern eficient i, sobretot, un govern que no es dediqui a dividir, enfrontar i malbaratar els recursos de tots els catalans. I això és el que vol i ofereix el Partit Popular: treball, treball i treball per recuperar l’economia, la Salut i, sobretot també, recuperar la convivència. Crec que nosaltres estem demostrant que el Partit Popular, allà on governa, està gestionant millor que aquí a Catalunya, i l’exemple clar el tenim a Madrid amb la gestió de la presidenta Ayuso, que ha demostrat que no s’ha d’escollir entre menjar i respirar, sinó que són dues coses compatibles. I això és el que volem fer aquí a Catalunya.

 

“Portem un programa de baixada generalitzada d’impostos, i això beneficia per igual a independentistes que a no independentistes”

 

Diverses vegades s’ha sentit a dir que els governs independentistes no han treballat per a tots els catalans. Li voldria formular la pregunta a l’inrevés: des del Partit Popular com es vol intentar treballar pels ciutadans independentistes?

Nosaltres, de fet, tenim un projecte que és per a tots els catalans. El gran error del nacionalisme i els últims 10 anys a Catalunya és que hem tingut governs que no només abandonaven a més de la meitat de la població, sinó que fins i tot la menyspreaven. Aquí hem escoltat coses com barbaritats del senyor Torra, parlant d’aquesta part constitucionalista de l’arc parlamentari en termes de “bèsties tarades”. Això s’ha de deixar enrere. No podem estar amb aquests sectarismes i aquest tipus de discurs. I el que oferim és treball per tothom. El Partit Popular, per exemple, porta un programa de baixada generalitzada d’impostos, i això beneficia per igual a independentistes que a no independentistes. Volem que tornin les empreses que van marxar per causa de la inseguretat jurídica que el nacionalisme ha creat a la nostra terra, i quan aconseguim que aquestes empreses tornin i es torni a generar riquesa, i tornin a haver-hi més llocs de treball disponibles, això beneficiarà per igual a independentistes que a no independentistes. En definitiva, es tracta de treballar pels problemes reals dels catalans, que estic convençuda que no són si hi ha una ambaixada al Senegal o enviar un satèl·lit a l’espai amb la “NASA catalana”, sinó que són els problemes del dia a dia: que a casa teva entri un sou, que el teu ERTO no es torni en un ERO -com sembla que, lamentablement, passarà en molts casos-, que els teus fills puguin estudiar a la millor escola i que tinguem una bona Salut. Crec que aquests són els pilars importants. I a això es vol dedicar el Partit Popular: a treballar per a tots i a governar per set milions i mig de catalans.

 

Hi ha una situació complexa pel que fa a l’habitatge i les condicions de vida de molta gent, que tenen problemes per poder arribar a final de mes i aconseguir mantenir la seva llar. Per on volen enfocar el tema?

Tenim un problema molt important, i és que el govern de la Generalitat no té entre les seves prioritats ajudar a la gent. Té altres prioritats, que és gastar-se els diners en el Procés. Per tant, hem vist abandonament en moltes competències, com per exemple en el cas de l’habitatge. S’ha d’augmentar el parc d’habitatge públic, perquè el percentatge que tenim és ínfim i no respon a les necessitats que tenim en aquest moment. I el que necessitem són governs que gestionin, que es gastin els recursos a on toca i que no estiguin pensant en somnis impossibles. Sobretot en un moment com aquest en què hi ha tanta gent que està passant necessitat, en què hi ha famílies i llars que tenen a tots els seus integrants en un ERTO, que no els hi entra ni un euro des de fa massa temps, i veurem com enfrontem aquesta situació. Aquí a Catalunya, per exemple, som els que més impostos propis paguem. És la comunitat autònoma amb més impostos propis: 19. Som els que també paguem més en l’IRPF autonòmic. I aquests diners, després, no es transformen en millors serveis socials: no va a parar a habitatge públic o una millor sanitat; aquests diners van a parar al Procés, les necessitats i el modus vivendi dels nacionalistes. Això s’ha d’erradicar, i els diners han d’anar a parar a aquestes prioritats tan necessàries i, sobretot, a aquestes famílies que, a dia d’avui, ja estan tenint moltíssimes dificultats per arribar a final de mes.

 

“Estem veient un efecte crida des d’algunes institucions, i sembla que es cridi a que gent d’altres països pugui venir i se’ls prometi el Paradís”

 

Entenent que es pot fer més habitatge públic, també hi ha una quantitat important de pisos i cases que són a les mans de fons d’inversió o entitats bancàries. Els hi demanaran que les donin per habitatge social?

Jo crec que aquí tenim un problema molt important amb l’habitatge. I més enllà de la titularitat d’aquests pisos i cases, crec que s’han de diferenciar dos tipus d’ocupació. Catalunya està sent molt castigada per l’ocupació, més que la resta de comunitats autònomes: tenim sis vegades més ocupació que a la resta d’Espanya. I crec que s’han de diferenciar dues situacions: persones que estan passant un moment de dificultat, i crec que els serveis socials i la Generalitat han d’actuar en aquests casos i donar cobertura a aquestes persones; i d’altra banda, estem veient una espècie d’efecte crida per part d’algunes institucions, com per exemple l’alcaldessa Colau, en el que sembla que es cridi a que gent d’altres països pugui venir aquí i, d’alguna manera, se’ls prometi el Paradís. I tanmateix, aquestes persones, que segurament vénen fugint d’una situació difícil als seus països d’origen, quan arriben aquí es troben que estan en situació irregular, que no poden accedir a un habitatge, que no tenen accés a un lloc de treball i, evidentment, cauen en mans de xarxes que no són desitjables. Per tant, s’ha de parar aquest efecte crida, perquè el que estem fent és vendre fum a aquestes persones, que ja ho tenen prou complicat al seu país d’origen. I no només això, sinó que això produeix un altre efecte, que és el de les màfies: tenim màfies que es dediquen directament a traficar amb persones, que són les que generen aquest trànsit d’immigració, que treuen partit de la desgràcia aliena. I per tant necessitem regular en aquest sentit: immigració controlada i regulada. I a més, hi ha un sector d’aquestes persones que venen al nostre país que no vénen a buscar feina, no vénen a buscar un futur millor o oportunitats, sinó que vénen a generar problemes. I aquí hem de ser molt ferms en aquest sentit. S’ha creat un problema d’inseguretat a moltíssimes ciutats. I ens comentaven aquí els companys que a Barberà també s’està vivint. Per tant, persones que vinguin a cometre delictes han de tornar al seu país d’origen. El tema de l’ocupació té diverses cares, i s’han de tallar molt bé. I sobretot amb aquestes màfies, que també es dediquen a ocupar pisos de forma il·legal, també hi hem de ser molt ferms. S’ha de fer una regulació, un canvi legislatiu, que és el que proposa el Partit Popular, que és protegir la propietat privada, la llar d’aquestes persones que veuen com entra una màfia a casa seva, es queden sense casa i a més els hi has de pagar l’aigua, la llum, i tots els serveis. Que se’ls pugui expulsar a les 12 hores, en un desallotjament exprés. També, que es torni a contemplar el delicte d’usurpació, amb d’un a tres anys de presó, com estava contemplat abans al codi penal. I, en definitiva, protegir a aquests propietaris; que no parlem de fons voltor o grans corporacions, sinó que segurament són famílies que han estat estalviant tota la seva vida, amb molt d’esforç, per poder tenir una segona residència amb la jubilació, i que es troben amb aquestes ocupacions.

 

Roldán, al Parc Europa de Barberà del Vallès | Pau Quintana
Roldán, al Parc Europa de Barberà del Vallès | Pau Quintana

 

Estarien disposats a pactar amb altres partits per entrar a la Generalitat?

Veurem què passa després del 14 de febrer. Per poder parlar de pactes s’ha de veure com queda el taulell. Però nosaltres tenim una cosa molt clara: no volem un altre govern separatista, perquè tornaria a ser Procés, decadència, pèrdua de diners, pèrdua de temps i pèrdua d’oportunitats. Per tant, no. El projecte separatista és un projecte que ha fracassat i ja s’ha demostrat. Però és que tampoc volem l’alternativa que ens estan venent, que és un tripartit del Partit Socialista, amb Esquerra Republicana i amb els Comuns, que és la mateixa fórmula que ja tenim al Congrés dels Diputats i que no funciona. I a més, un tripartit amb Esquerra Republicana a dins tornarà a ser més Procés. Li donaran un altre nom, ho disfressaran d’alguna manera, però seguirà desemparant a milions de catalans i no se centrarà en les seves necessitats. Què proposa el Partit Popular? Una tercera alternativa, amb un Partit Popular fort. Si tenim la clau, nosaltres ens comprometem a condicionar les polítiques del govern de la Generalitat perquè se centrin en el realment important: recuperar l’economia, ser capaços de crear nous llocs de treball, una millora de la Salut -hem demostrat a Madrid que es pot construir un hospital en 100 dies per temes de COVID-, i per descomptat recuperar la convivència. Tot això, si ho hem de fer, ha de ser amb un Partit Popular fort, que sigui capaç de condicionar el govern. Perquè si no tindrem un altre govern separatista o un altre tripartit, que serà més del mateix.

 

“És cert que compartim algunes coses amb VOX, com la defensa de la Constitució i els valors constitucionals”

 

Això vol dir que la hipotètica tercera opció inclouria a VOX?

Nosaltres amb VOX és cert que compartim algunes coses, sobretot en la defensa de la Constitució i els valors constitucionals, com poden ser la llibertat i la igualtat, que s’han posat en risc a Catalunya. Però sí que és cert que amb VOX ens separen moltíssimes coses. Realment, no sé què fa presentant-se a aquestes eleccions quan ells estan en contra de l’estat de les autonomies, i en més d’una ocasió han dit que es volen carregar les autonomies. Nosaltres defensem l’estat de les autonomies. El Partit Popular és un dels grans partits a Europa, i per tant creiem fermament en la Unió Europea, i a més s’ha demostrat la necessitat de la pertinença a la Unió Europea, especialment en un moment de crisi com aquest. I VOX, doncs contínuament parla fins i tot d’un Brexit a l’espanyola, d’un “Espexit”, i en això ens allunyen moltes coses. El que nosaltres farem sempre són acords pensant en la ciutadania i en el millor per ella. A nosaltres no ens agrada això dels cordons sanitaris que el Partit Popular ha sofert injustament en altres ocasions. I crec que aquí allò important serà que siguem capaços de tenir “altura de mires” i de ser molt i molt responsables. Perquè el moment que estem travessant és molt delicat i en aquestes eleccions ens juguem el futur pels pròxims quatre anys de set milions i mig de catalans.

 

“Proposem una premissa que és molt bàsica: a zero ingressos, zero impostos”

 

El Vallès Occidental és un territori molt específic i, probablement, tingui unes necessitats específiques. No sé si des del PP tenen alguna idea sobre com millorar la situació de la ciutadania al Vallès…

Nosaltres portem un programa que vol atendre a tots els catalans. Jo crec que durant molt de temps les demandes dels catalans no han sigut escoltades. I aquests dies, que hem estat trepitjant el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, el que la gent ens reclama és el mateix: ningú ens escolta, ningú ens té en compte, estem passant necessitats… El tema de l’ocupació il·legal és sagnant, i hi ha moltíssima gent que té fins i tot por. També el tema de seguretat ciutadana és important i s’ha de fer una política valenta. Sobretot, la cerca d’oportunitats laborals: hi ha gent que està amb l’aigua al coll, realment, i per tant hem d’ajudar. Hi ha moltíssims negocis tancats, i aquests dies que passegem per diferents ciutats i pobles de Catalunya és devastador veure comerços tancats, persianes abaixades, restaurants a on et diuen “jo no sé si podré tornar a obrir el mes vinent”… Ens volem centrar en això. S’ha d’estar sempre a peu de carrer, s’ha d’escoltar a la ciutadania… També portem un pla d’ajudes per a pimes i petits autònoms emprenedors que necessiten diners; fa ja molts mesos que no tenen ingressos, i per tant se’ls ha d’ajudar: portem un pla d’ajudes directes. A més, proposem una premissa que és molt bàsica: a zero ingressos, zero impostos. I això que ens sembla molt sensat, el govern de la Generalitat no ho ha entès així, i aquesta gent està pagant quota d’autònoms, seguretat social, taxes de diferents tipus, taxes de terrassa… Això no pot ser quan tu tens la persiana abaixada. I per tant se’ls ha d’ajudar. Són propostes que estan molt a tocar del territori, que hem estat treballant amb totes les reunions sectorials que hem anat fent al llarg de les últimes setmanes, especialment, però que és una tasca que hem fet des de l’inici de la pandèmia. Es tracta d’escoltar, ajudar i de que junts tornem a posar a Catalunya al lloc que es mereix: que era locomotora de la resta d’Espanya i a on les empreses volien venir a invertir, a on la gent volia venir a treballar i a on moltíssima gent d’altres parts d’Espanya escollia formar la seva família.

 

Toni Alfaro

FOTO PORTADA: Lorena Roldán, número 2 de la llista del PP a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer | Pau Quintana

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers d'anàlisis per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Configuració de cookies
Política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies