La recollida d’oli augmenta el 10% al Vallès Occidental

Des de la instal·lació dels primers contenidors taronges pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental el 2009, la recollida d’oli usat a la comarca ha passat de prop de 6.000 kg del primer any fins a gairebé els 71.000 kg recollits el 2015.
L’increment anual és degut a la major col·laboració de la ciutadania i la incorporació de nous contenidors que ha impulsat el Consorci en els darrers anys en
col·laboració amb els Ajuntaments. Actualment el Servei Comarcal de Recollida d’oli compta amb 111 contenidors ubicats a 17 municipis del Vallès Occidental.

El 2015 cadascun dels contenidors taronja va recollir 750 Kg d’oli de promig. El contenidor que més oli recull és el del Mercat de Serraparera a Cerdanyola, que
acumula 3.861 kg d’oli usat l’any. El Consorci de Residus preveu que el nivell reciclatge d’oli domèstic a la comarca continuï en augment i s’aconsegueixi arribar als 100.000 kg d’oli en els propers anys, amb la posada en marxa de nous contenidors. Els contenidors al carrer donen servei a 649.432 habitants del Vallès Occidental, amb un promig de 0,20 kg d’oli per persona, ràtio que demostra que queda molt camí per recórrer en la recollida d’oli.
Els ciutadans i ciutadanes també poden dipositar l’oli de cuina a les deixalleries de la comarca, l’any passat, la quantitat d’oli de cuina que els ciutadans van reciclar també va augmentar un 21%, arribant als 55.000 kg d’oli recollit.. La presentació de les dades s’ha dut a terme ahir dimecres, 2 de març, a Montcada
i Reixac amb la presència de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i del president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Ricard Torralba. També hi ha assistit el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez, a banda de representants tècnics del Consorci.

Segons ha explicat el president del Consorci, Ricard Torralba, “volem ampliar el servei amb més contenidors a tot el Vallès, encara hi ha feina per fer, però la
valoració és positiva, cal arribar al ciutadà i posar-li els mitjans per aconseguir la màxima participació en la recollida d’oli i les altres fraccions”.

Un litre d’oli domèstic pot contaminar al voltant d’un milió de litres d’aigua

L’oli de cuina usat és una fracció dels residus que requereix un tractament especial, com moltes altres petites fraccions que no suposen un gran volum de
residus però si que suposen un greu problema ambiental.
L’oli de cuina usat no es pot llençar per l’aigüera, ja que només un litre pot arribar a contaminar un milió de litres d’aigua potable. A més provoca problemes en el
manteniment de les depuradores que tracten les aigües residuals, fa malbé les canonades i perjudica el manteniment de la xarxa de clavegueram.

Un cop separat selectivament, l’oli recollit es recicla i el seu tractament permet transformar un residu brut i contaminant en un combustible net i respectuós amb
el medi ambient: el biodièsel. D’aquesta manera, també es redueixen els gasos d’efecte hivernacle en la fabricació i la seva posterior utilització.

Deixa un comentari